Izvor: RTS, 11.Apr.2023, 15:54

Сијарто: Одржавање Турског тока требало би да тече несметано

Русија нас је уверила да су сва технологија, знање и резервни делови на располагању за континуирани и несметани рад гасовода Туски ток, упркос санкцијама Брисела, тако да ће овогодишњи радови на одржавању тећи несметано, рекао је у Москви мађарски шеф дипломатије >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Петер Сијарто, након сусрета са замеником руског премијера Александром Новаком.
Сијарто је рекао да око 80-85 процената природног гаса у Мађарску стиже из Русије тако да је континуирано и непрекидно снабдевање тим путем од критичне важности за енергетску стабилност Мађарске.

"Све док је питање снабдевања енергијом физичко, а не питање идеолошког свиђања или недопадања, дотле ће сарадња са Русима бити одлучујућа у погледу сигурности снабдевања Мађарске енергијом", нагласио је мађарски министар спољних послова и спољне трговине.
Сијерто је навео да је Међународна агенција за енергетику недавно објавила "злослутни" извештај у коме се праве потешкоће очекују у наредној грејној сезони када би снабдевање енергентима могло да буде критично.
Сијарто тврди да нема гаранција да ће наредна зима бити блага, а уз то, због отварања кинеске привреде након ковида-19, сматра да ће потражња за енергентима нагло порасти. Такође, наводи да капацитети за складиштење ЛНГ-а на континенту још нису изграђени.
мађарски министар је објавио да је са руским партнерима постигнут споразум да руски добављач продаје и даље сирову нафту мађарском "Молу" на украјинско-мађарској граници преко нафтовода "Дружба" и да ће мађарска нафтна компанија директно плаћати транзитну таксу Украјини.
Мађарска не одустаје од изградње нуклеарне електране Мађарски шеф дипломатије састао се и са генералним директором државне компаније "Росатом" Алексејом Лихачовом са којим је разговарао о даљим корацима у реализацији мађарске нуклеарке "Пакш 2".
Измењени уговори о изградњи те нуклеарне електране биће достављени Европској комисији, а Сијарто се нада да Брисел неће постављати препреке.
"И у Бриселу су схватили да нема енергетске сигурности и еврипске зелене транзиције без нуклеарне енергије", рекао је Сијарто.
Он је нагласио да упркос свим тешкоћама, Мађарска жели да се "Пакш 2" што пре изгради, јер ће је то заштитити од суманутих цена на међународном енергетском тржишту.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.