Izvor: RTS, 29.Feb.2024, 12:09

Отац дечака који је починио злочин у Рибникару изнео одбрану, родитељи убијене деце присуствовали суђењу

Изношењем одбране родитеља дечака који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар" убио девет вршњака и чувара и ранио још шест особа, данас је настављен кривични поступак против оца В. Кецмановића, којим је обухваћена и мајка М. Кецмановић, као и власник и инструктор >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << стрељане. Виши суд прихватио да породице убијене деце добију статус оштећених и присуствују рочишту. Најпре су изнети доказни предлози пуномоћника оштећених, па је своју одбрану изнео отац дечака В. Кецмановић.
Виши суд је, пре изношења одбране у наставку кривичног поступка против породице Кецмановић, прихватио захтев Вишег јавног тужилаштва да породице убијене деце више немају статус сведока, већ статус оштећених, како би им се омогућило да могу из суднице да прате изношење одбране породице Кецмановић, јавила је репортерка РТС-а.
Након краће паузе, родитељи су ушли у судницу и рочиште је настављено.
Најпре су пуномоћници оштећених образлагали имовинскоправни захтев и доказне предлоге.
Потом је отац дечака Владимир Кецмановић изнео одбрану.
Кецмановић од почетка суђења негира кривицу за тешко дело против опште сигурности, за које се терети, преноси Танјуг.
Адвокати породице Кецмановић, Ирина и Боривоје Боровић, како извештава репортерка РТС-а, казали су да је настављено суђење изношењем одбране првоокривљеног В. Кецмановића, после чега су уследила питања тужилаштва и то је једино што могу да кажу будући да је овај случај затворен за јавност.
На питање да ли су поновили захтев да суђење буде јавно, рекли су да инсистирају на томе, јер се води и парнични поступак који је јаван. Адвокати породице Кецмановић сматрају да је од општег значаја да овај процес буде отворен за јавност.
Пуномоћник оштећених Зора Добричанин новинарима је испред Палате правде рекла да су оштећени и пуномоћници оштећених “једва дочекали овај тренутак” и да све иде својим током, да су задовољни, као и да је у току једна важна доказна радња, преноси Танјуг.
Суђење се наставља сутра а након питања тужилаштва, Кецмановића ће испитивати и оштећени.
Иначе, суђење се, одлуком суда, одвија без присуства јавности, због заштите интереса малолетника.
За данас и сутра је предвиђено да отац и мајка дечака К. К. изнесу своју одбрану, а тужилаштво, браниоци, оштећени и суд да постављају питања.
Иначе, Никола Ускоковић, један од двојице тужилаца који је до сада заступао оптужницу, враћен је у основно тужилаштво јер је био упућен на рад у ВЈТ, а процедура избора у ово тужилаштво још није окончана.
Зато ће први пут једну оптужницу пред судом заступати и главни јавни тужилац ВЈТ у Београду Ненад Стефановић, који је био присутан у судници од самог почетка суђења. Такође ће постављати питања окривљенима, потврђено је Танјугу.
Отац дечака К. К. оптужен је да је извршио кривично дело – тешко дело против опште сигурности јер је дете од 13 година водио у стрељану и учио да пуца, као и да није адекватно чувао оружје у кући.
Дечак К. К., који у време извршења овог злочина није имао навршених 14 година, па самим тим није кривично одговоран, пуцао је на ученике и чувара школе из два очева пиштоља која је узео 1. маја. Потом их је кобног дана ставио у свој ранац, отишао у школу и током првог часа убио 10 особа и ранио још петоро деце и наставницу историје.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.