Izvor: RTS, 26.Feb.2024, 13:55

Вучић: Си Ђинпинг ове године у посети Србији

Снажно верујем у будућност односа Србије и Кине, који су на историјском врхунцу, рекао је председник Србије Александар Вучић на свечаности поводом обележавања лунарне Нове године. Истиче да ће Србију у току ове године посетити кинески председник Си Ђинпинг. Амбасадор >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ли Минг истиче да се челично пријатељство Србије и Кине подиже на виши ниво.
Председник Србије Александар Вучић приредио је свечаност у Вили Мир за амбасадора Кине у Србији Ли Минга и његове сараднике, поводом обележавања лунарне Нове године.

"За добре жеље никад није касно, иако је кинеска лунарна Нова година ступила 10. фебруара, данас на измаку празника упућујем вам срдачне чештитке и најбоље жеље за напредак Кине и благостање кинеског народа", рекао је Вучић на почетку обраћања.
Навео је да, змај, како кажу, симболизује благост и племенитост, а дрво раст и еволуцију.
"Уверени смо да ће ваша земља у години 'Дрвеног змаја' са истом снагом и мудрошћу наставити путем напретка", рекао је Вучић и истакао да снажно верује у будућност односа Србије и Кине.
Односи Србије и Кине на историјском врхунцу Он је рекао да су односи Србије и Кине добили нови квалитет заједничким залагањем у готово свим областима и да су на историјском врхунцу.
"За даље јачање сарадње, посебно на економском плану, од изузетног значаја је недавно потписани споразум о Слободној трговини са Народном Републиком Кином, на који смо ми у Републици Србији изузетно поносни. Желим овом приликом да вам се захвалим на снажној подршци у очувању територијалног интегритета Републике Србије, поштовању норми међународног јавног права и повељи Уједињених нација. Република Србија увек ће доследно поштовати принцип једне и јединствене Кине и увек можете рачунати на подршку наше земље", поручио је Вучић.
Напоменуо је да су три кинеске компаније три највећа извозника из Републике Србије и да значи да, како је рекао, у огромној и фантастичној мери Кинези доприносе развоју и напретку наше земље. И бескрајно вам хвала на томе, додао је Вучић.
Кина у тешким тренуцима била уз Србију Он је још једном захвалио Кини за то што је у тешким тренуцима била уз Србију.
"Можете да рачунате, ми смо мала земља, али тај глас за поштовање правила и међународног јавног права, повеље УН, али глас и за пријатељство у тешким тренуцима увек ћете имати у нашој Србији", поручио је Вучић.
Навео је и да је у разговору са великим кинеским директором и министром спољних послова Вангијем добио потврду да ће кинески председник Си Ђинпинг ове године посетити Србију, aли да још не може да говори о датумима.
"И желим сада пред свима да и јавно кажем да сам добио потврду у разговору са великим кинеским директором и министром спољних послова Ванг Јием, али не могу још о датумима да говорим, да ће ове године нашу земљу, дакле у години 'Дрвеног змаја', посетити наш искрени пријатељ и велики лидер, не само Народне Републике Кине, већ рекао бих један од најзначајнијих светских лидера, наш искрени пријатељ којег желимо да дочекамо у најбољој атмосфери и на најлепши могући начин Си Ђинпинг", рекао је Вучић у обраћању.
Амбасадор Ли Минг: Челично пријатељство дижемо на виши ниво Амбасадор Kине Ли Минг истакао је да су представници Кине у Србији пoчаствовани пријемом на високом нивоу.
“Тиме показујете пријатељство према кинеском народу, исказујете љубав према кинеској култури. То нам је велики подстицај. Најдубља захвалност вашем гесту. Сумирали сте историјски развој“, рекао је амбасадор у обраћању председнику Вучићу и присутнима.
Амбасадор Ли Минг рекао је поводом прославе лунарне Нове године да две пријатељске земље треба да уложе још више снаге у промовисање кинеско-српске сарадње и челично пријатељство подигну на још виши ниво.
"Веома смо дирнути и почаствовани што нам је данас председник Вучић, одвојивши своје драгоцено време у сред државних обавеза, приредио пријем на високом нивоу кинеске Нове године Змаја", рекао је Минг у Вили Мир.
Навео је да Вучић тиме показује пријатељство према кинеском народу, придаје велику важност односима Кине и Србије и исказује љубав према кинеској култури као и поверење у рад амбасаде и кинеских компаније што је, према речима Минга, велики подстицај.
"Односи наше две земље под стратешким вођством два лидера и личним залагањем, непрекидно доносе богате производе. У октобру прошле године председник Вучић је, предводивши српску делегацију учествовао на Трећем међународном форуму 'Појас и Пут' и састао се са председником Кине Си Ђинпингом", рекао је он.
Подсетио је и да су почетком ове године двојица председника у неколико наврата разменили честитке изражавајући тада најсрдачније празничне жеље.
Економска сарадња две државе плодоносна Истиче да је економска сарадња две државе плодоносна, те да је укупан износ робне размене превазишао 6 милијарди евра.
"Наша економско-трговинска сарадња такође је просперитетна, а укупан износ робне размене у прошлој години премашио је 6,1 милијарду америчких долара док су кинеске компаније три највећа извозника Србије, чиме доминирају у извозу остварујући обострану корист", рекао је Минг.
Додао је да се сарадња у културној размени такође интензивира као и да је Вучић кинеском народу честитао кинеску нову годину преносећи тада српско пријатељство.
"Првог дана по кинеској Новој години, у најгледанијој информативној емисији вестима у 19 часова, емитована је новогодишња честитка председника Вучића, чиме је задобио 100 милиона кинеских обожавалаца и пратилаца", рекао је он.
Минг је подсетио и да је уочи празника Лампиона емитован интервју председника Вучића у коме је он нагласио чврсту подршку принципу једне Кине и изнео дубоке утиске и сећање на време заједничке борбе против пандемије, представљајући кинеској публици лепу Србију.
"Треба чврсто да будемо на правој страни историје, да уложимо још више снаге у промовисање кинеско-српске сарадње и наше челично пријатељство подижемо на још виши ниво", рекао је он.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.