Izvor: RTS, 16.Feb.2024, 13:43

Преминуо Алексеј Наваљни; Кремљ: Немамо информацију о узроку његове смрти

Руски опозиционар и критичар Кремља Алексеј Наваљни је преминуо, саопштила је затворска служба региона Јамало-Ненецки, где је Наваљни служио затворску казну.
У поправној колонији број 3, осуђеник А. А. Наваљни се после шетње осећао лоше и скоро >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << одмах изгубио свест, наведено је у саопштењу на сајту затворске установе.

Додаје се да су медицински радници установе одмах стигли и да је "позвана хитна помоћ".
"Урађене су све неопходне реанимације, али нису дале позитивне резултате. Лекари Хитне помоћи су констатовали смрт осуђеног. Узроци смрти се утврђују", наводи се у саопштењу Федералне службе за извршење кривичних санкција.
Из Кремља је саопштено да затворске службе врше провере околности под којима је Наваљни преминуо, као и да тренутно немају информацију о узроку његове смрти.

Саветница за медије Алексеја Наваљног рекла је да нису у могућности да потврде његову смрт, као и да је његов адвокат на путу ка затворској јединици у којој је смештен његов брањеник.
Наваљни је био познат као оштар критичар Кремља.
Наваљни је служио казну од 30 година затвора због наводног екстремизма, као и низа других оптужби.

Ухапшен је 17. јануара 2021. године након повратка у Русију из Немачке, где се лечио од последица наводног тровања. За то тровање је окривио Кремљ, који је негирао умешаност.
Немачка и друге западне државе навеле су да је то био покушај убиства помоћу нервног агенса новичока. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.