Izvor: RTS, 15.Feb.2024, 17:36

Како Струганик чува сећање на војводу Живојина Мишића

Као што су Карађорђе и Милош били народне вође, тако је век касније, и Живојин Мишић постао народни војвода. Под паролом "Ко не зна за страх, тај иде напред", предводио је српску војску у Првом светском рату. Причу о једном од наследника вожда и кнеза, започињемо у Струганику, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << селу подно ваљевских планина, међу којима и данас стоји родна кућа Живојина Мишића.
Живописно мионичко село Струганик, подно Дивчибара и Сувобора, дало је једног од највећих војсковођа у историји српског народа. Славни војвода Живојин Мишић рођен је под једним стаблом овде у лето пре 169. година у домаћинству Мишића,који су се доселили у овај крај и пре два века изградили пространу кућу у којој ће вас данас дочекати прави историјски времеплов и богата сазнања о великом војсковођи.
“Живојин је рођен као тринесто дете својих родитеља, троје деце је пре њега умрло па су му родитељи дали име Живојин неби ли га име спасило да поживи што дуже што на нашу срећу и јесте. Био је мали, болешљив, нису хтели да га дају у школу, звали су га “бубица” од милоште. Кад је завршио основну школу овде, родитељи су га спремили, обукли оно што су имали најлепше за њега, узјахао стару кобилу Сингуљу и одатле преко Сувобора и Равне горе отишао у Крагујевац. У Крагујевцу наставио школовање” наводи Марјан Ђурић, кустос.
Војвода је постао један од најобразовањих војсковођа. Његов животни век обележиће овај крај из ког је кренуо у славну историју ратовања и победоносну Колубарску битку:
“Живојин је постављен за главнокомандујућег Прве армије, дошао је у Мионицу на мост, зауставио војску, зауставио народ, изгрдио како је он то најбоље умео и знао. Довео војску и народ овде у своје село Струганик, где познаје сваку увалу, пећину и јаругу. Ту их је сакрио, одморио, нахранио, напојио, наоружао, моралисао, мотивисао. И фактички одозго од Равне горе је почела офанзивна фаза Колубарске битке, где су за 14 дана протерали непријатеља преко Саве, Дрине, Дунава, ослободили Србију и три дана након завршетка Колубарске битке Живојин је добио највиши чин, чин војводе“, истиче Марјан Ђурић.
“Бројни људи долазе из Србије, али и из окружења и света који се интересују за српску историју и овде проводе доста времена. Долазе на излет, бораве по неколико сати и слушају дивне приче које им припремамо, да некако освежимо то сећање на војводу. Бројне екскурзије у време Дечије недеље у октобру долазе нам чак и предшколске установе. Трудимо се да на млада покољења оставимо оно што је важно да они чују, да касније они пренесу са колена на колено”, наглашава Бојана Глисић, директорка Туристичке организације Мионица.
Знаменитости и сећања из живота Живојина Мишића као светионик историје настављају да светле над Србијом из његовог родног краја и родне куће. Остаће упамћена једна од његових најупечатљивијих порука, која укратко описује живот: великог војсковође, војног писца и професора на војној академији:
"Живот је дуга и тешка борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред".
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.