Izvor: RTS, 21.Jan.2024, 07:05

Прикључци на комуналну инфраструктуру – ко има право и шта је са нелегалним објектима

За привремено прикључење на струју дозволу је добило 25.000 домаћинстава, а највише у престоници, чак 16 хиљада. У Електродистрибуцији Србије кажу да је највећи проблем изградња нелегалних објеката без формираних улица и јавних површина. Предвиђено да прикључак могу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да добију само власници кућа и станова и њихови чланови који су изградњом, односно куповином, трајно решавали стамбено питање, и који у њима живе.
У Градску управу Крушевца стигло је више од хиљаду захтева за привремено прикључење нелегалних објеката, а одобрено више од 800.
Међутим, реализован је само један захтев, у згради која је саграђена пре више од две деценије.
Власник стамбеног објекта у Крушевцу Живота Јанковић захтев за прикључак за гас поднео је 9. септембра 2023. године.
"Пре десетак дана су урадили све што је потребно, само је остало да се угради котао и да се изврши прикључак за грејање. Што се тога тиче, то је све уплаћено", каже Јанковић.
Чекање на прикључак дуже од деценије За привремено прикључење на струју, дозволу је добило 25.000 домаћинстава, а највише у престоници, чак 16 хиљада.
Међу њима и саговорница из Заклопаче, која на прикључак чека дуже од деценије.
"Када је било у могућности да се без легализације предају папири да би оспособили струју, ми смо све папире регуларно предали у Општину Гроцка. Све ћемо ми платити – струју, сат и прикључак – све, само да би добили струју", каже саговорница РТС-а.
"Немамо куда да прођемо са кабловима" У Електродистрибуцији Србије кажу да је највећи проблем то што нису имали сазнања о изградњи нелегалних објеката на одређеним локацијама, па нису могли на време да планирају изградњу електроенергетске инфраструктуре.
Директор дирекције за планирање и инвестиције Електродистрибуције Србије Предраг Матић каже да су грађани изградили објекте, али нису формиране улице и јавна површина.
"Немамо куда да прођемо са кабловима и изградимо трафостанице. Посебан проблем су национални паркови, зоне заштите природе, нека подручја посебне намене, где је забрањена изградња инфраструктуре", каже Матић.
Министарство: Проблем су и викендице Упркос забрани градње, истичу из ресорног министарства, поднети су захтеви за прикључење на мрежу.
Ранко Шекуларац, из Министарства грађевинарства,саобраћаја и инфраструктуре каже да у неким подручјима не постоји развијена комунална инфраструктура како би могла да се изврше прикључења, па прикључци нису ни могући.
"Поготово у ситуацијама када имамо подносиоце захтева који су аплицирали за неку викендицу – конкретно на Копаонику, Дивчибарама или Старој планини – која им није једино место боравка, јер је то алтренатива. Једноставно, први правни услов није испуњен и они дефинитивно неће моћи да буду прикључени на електоенергетску мрежзу", каже Шекуларац.
Ко има право на прикључак  Стручњаци подсећају да је важно да власници станова у вишеспратницама, пре него што им се укључи струја, доставе потврде о инсталацијама, са атестима мерења отпорности и уземљења.
Архитекта Данијела Рабреновић истиче да није довољно да само један стан поднесе захтев и да поднесе изјаву да је све у реду.
"Дакле неопходно је проверити читаву зграду. Ако се то све детаљно не провери може доћи до пожара, експлозије, изливања воде", наводи Рабреновић.
Подсетимо, Уредбом је предвиђено да прикључак могу да добију само власници кућа и станова и њихови чланови који су изградњом, односно куповином, трајно решавали стамбено питање, и који у њима живе.
Могућност се не односи на пословне објекте, нити на инвеститоре који су нелегално градили.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.