Izvor: RTS, 19.Jan.2024, 14:11

Стано: Европска комисија тражи појашњења о одлуци Приштине о платном промету

Европска комисија и даље анализира одлуку Приштине о прекиду промета свих валута осим евра и тражи појашњења тим поводом, изјавио је портпарол ЕК Петер Стано. Апеловао је на "обе стране да се овом темом позабаве у оквиру дијалога који се води уз посредовање Европске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << уније".
Петер Стано је истакао да се од Београда и Приштине очекује да избегавају некоординисане акције, које не иду у прилог нормализацији односа и које би могле негативно да утичу на стабилност на терену.
"И даље анализирамо и тражимо појашњења о тој одлуци, разлозима (за њено доношење), мотивацијама и могућим импликацијама", рекао је Стано на конференцији за новинаре у Бриселу.
Апеловао је на обе стране да се овом темом позабаве у оквиру дијалога који се води уз посредовање ЕУ.
Портпарол ЕК је тако одговорио на питање какав је став ЕК према одлуци централне банке у Приштини да на КиМ забрани све валуте осим од евра, имајући у виду да је специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак рекао у Давосу да службе ЕУ анализирају ситуацију, док Београд упозорава да ће доћи до обуставе исплата плата и пензија у динарима.
Када хоћете неком да укинте плате, пензије, студентске стипендије јасно је да желите да се обрачунате са српским народом, поручио је тим поводом директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.
Председник Александар Вучић рекао је јуче за РТС да је са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен у Давосу имао одличан разговор о свим важним питањима за нашу земљу. Замолио ју је да утиче на Приштину да не укине платни промет.
Што се тиче намере Приштине да укине платни промет са централном Србијом, рекао је да није већи оптимиста, јер зна "са ким имамо посла".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.