Izvor: RTS, 04.Jan.2024, 20:52

Има ли решења правне заврзламе – хоће ли садашњи тужиоци остати на предметима Рибникар, Бањска или Врачарска група

Родитељи и чланови породица убијене и рањене деце у Основној школи "Владислав Рибникар" пре неколико недеља поднели су иницијативу Високом савету тужилаштва којом траже да хитно оконча избор тужилаца и омогући да један од двојице тужилаца који ради на том случају >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << остане у предмету. Одговор, кажу, још нису добили. Иста судбина чека још 26 јавних тужилаца, привремено распоређених у Више јавно тужилаштво.
Двадесетак дана пред почетак главног претреса у предмету против оца и мајке дечака који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар" убио деветоро деце и чувара те школе, један од двојице поступајућих тужилаца могао би да буде премештен, односно враћен у Друго основно тужилаштво. Разлог – истиче време током којег је био на позајмици у Вишем тужилаштву, а нови закон такву праксу више не препознаје.

Зато су родитељи убијене деце упутили иницијативу Високом савету тужилаштва. Траже да се хитно оконча започети избор и да тужилац који је спровео истрагу остане на предмету.
"Када смо постали свесни да ће се то десити, јер поступак за избор тужилаца није окончан у Високом савету тужилаштва, родитељи и породице су упутили петицију, поднели 55 потписа Високом савету тужилаштва. Од тога је прошло скоро месец дана, никакав одговор нису добили. Поступку би могло да шкоди да један од тужалаца који даноноћно ради на том предмету више не буде, замислите да неко нови дође колико би ту требало времена, а није ту небитно ни поверење које су родитељи стекли у њих", каже Зора Добричанин Никодиновић, адвокат породица деце убијене у "Рибникару".
Извесно је, кажу у надлежном тужилаштву, да ће садашњи туожиоци бити на почетку суђења које је заказано за 29. јануар. Неизвесно хоће ли после првог рочишта ту и остати.
"Уколико се не реши проблем овог изборног процеса наставак поступања ће зависити од постојећег капацитета Вишег јавног тужилаштва у могућности да тужиоци поступају и воде овако значајне предмете", наводи Бранкица Марић, заменица главног тужиоца Вишег јавног тужилаштва у Београду.
Због тога што нису окончани конкурси за јавне тужиоце, кажу у Вишем јавном тужилаштву у Београду, исту судбину делиће и други предмети – попут Бањске, Милана Радоичића, ЕПС-а, Врачарске групе. Укупно из Вишег тужилаштва за месец дана 27 јавних тужилаца на позајмици биће враћени у своја матична.
"Разлог за то делимично лежи у новим законским решењима која се тичу могућности упућивања у измене изборног процеса, али највише у чињеници да главно изборно тело – Високи савет тужилаштва – више од три године не врши своју основну функцију избора јавних тужилаца. Колики је обим проблема најбоље указује и податак да у најобимнијим и најсложенијим предметима сузбијања корупције и привредног криминалитета, посебног одељења за сузбијање корупције, у којима је донедавно поступало више од 20 јавних тужилаца, наставиће да поступа свега седам", објашњава Марићева.
Избор јавних тужилаца, од када је промењен Устав и донет сет правосудних закона, поверен је Високом савету тужилаштва. До емитовања прилога од њих нисмо добили одговор када би та правна заврзлама могла да се разреши. Оно што је јавности познато је да су конкурси за 30 нових тужилаца у току.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.