U oku umetnika: Hilari iz bikinija uskočila u hidžab

Izvor: B92, 02.Avg.2016, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U oku umetnika: Hilari iz bikinija "uskočila" u hidžab

Mural Hilari Klinton u bikiniju, naslikan na jednom zidu u predgrađu Maribirnong u blizini Melburna, prepravljen je nakon žalbe Lokalnog veća.

Umesto bikinija umetnik je Hilari “presvukao” u hidžab. Međutim, vlastima se nije dopala ni ova kreacija australijskog umetnika poznatijeg kao Lušus (Lushux), pa su naložili da se ceo zid prefarba u crno.

Sve je počelo kada su vlasti zapretile kaznom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Lušusu nakon što je naslikao mural kandidatkinje Demokratske partije SAD Hilari Klinton u bikiniju i sa novčanicom od 100 dolara umetnutom u bikini. “Mural nije u skladu sa našim stavom o rodnoj ravnopravnosti, ne samo zbog iskazanog nepoštovanja prema Hilari Klinton, već i zbog samo prikazivanja nagog ženskog tela”, kažu u Veću.

Veće je Lušusu naložilo da u roku od 10 dana ukloni ovaj ‘besramni’ mural, što je on i učinio. “Mogao sam da je naslikam u jednom od onih odela koje stalno nosi u različitim bojama, ali morao sam da smislim nešto što po njima ne bi bilo uvredljivo, s obzirom na to da im je uvredljiva žena koja čak nije ni potpuno naga”, rekao je Lušus. “Onda sam pomislio – zašto je ne bih prekrio hidžabom? To možda ne bi shvatili kao uvredu jer bi to bila prelepa žena koja nosi hidžab, a ne Hilari Klinton.”

Umetnik je ispod murala i dodao natpis ‘Ako ovo smatrate uvredljivim onda ste seksisti, rasisti, islamofobi, ksenofobi, nekulturni i puni predrasuda.’ Međutim, Lušusovo umetničko delo je naišlo i na dosta negativnih komentara na društvenim mrežama, gde su ljudi ipak njega proglasili seksistom.

Ovaj australijski umetnik je naslikao i mural Klintonovog predsedničkog rivala Donalda Trampa, koji je takođe bio prinuđen da ukloni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.