Šta se očekuje od posete Klintonove

Izvor: B92, Beta, 27.Sep.2010, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se očekuje od posete Klintonove

Beograd -- Vlada dolazak Hilari Klinton ne tumači kao pritisak na Srbiju. Analitičari ocenjuju da će poseta doprineti boljim odnosima sa Amerikom.

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton posetiće Beograd 12. oktobra, u okviru regionalne turneje tokom koje će ići i u Sarajevo.

Iako poseta još nije zvanično najavljena, niti je poznat njen dnevni red, već se spekuliše da će glavne teme >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razgovora biti budući dijalog Beograda i Prištine i nastavak evropskih integracija Srbije.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac ne očekuje pritiske tokom posete Beogradu državne sekretarke SAD Hilari Klinton.

Dolazak državne sekretarke SAD u Srbiju, koji još nije zvanično potvrđen, ministar Šutanovac vidi kao prijateljsku posetu.

"Mislim da će ovo pre svega biti prijateljska poseta koja će nuditi rešenja za probleme u kojima se nalaze Srbija i SAD i ubeđen sam da će ova poseta biti na nivou dobrih razgovora o budućnosti, ne samo Srbije, već i celog zapadnog Balkana”, očekuje on.

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton otvoreno se zalaže za nezavisno Kosovo. Jednostrano proglašenje nezavisnosti 2008. ocenila je kao "istorijski korak koji će omogućiti narodu Kosova da konačno živi u sopstvenoj demokratskoj državi", a kao buduće izazove naglasila "izgradnju nezavisnog Kosova" i "podršku demokratskoj Srbiji u integrisanoj Evropi".

Posle izjašnjavanja Međunarodnog suda pravde u julu ove godine, pozvala je sve države, uključujući i Srbiju, da priznaju Kosovo.

Spoljnopolitički komentator "Politike” Boško Jakšić ocenjuje da je dolazak Klintonove dokaz da i SAD hoće da budu uključene u pregovore Prištine i Beograda.

"Drugim rečima to znači da suprotno onom što smo čuli ovde od Nemaca, u ceo proces će biti uključeni i Brisel i Vašington. A odluka da se uspostavi kontakt na tako visokom nivou je i podrška predsedniku Srbije Borisu Tadiću da istraje, jer se od njega u ovom trenutku očekuje i državnička hrabrost i mudrost zato što vremena za pregovaranje nema mnogo", podseća Jakšić.

Predsednik Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda kaže da, pored toga, poseta treba da stvori klimu da dijalog između dve strane ima podršku međunarodne zajednice.

"Mislim da će to biti vrlo značajno da se stvori klima da je to nešto poželjno za sve strane, ne samo za Beograd i Prištinu, da reše izazove koje imaju, nego da će u tome imati podršku EU, pre svega, UN, pa u ovom slučaju i SAD. Mislim da je to jedna misija, jedna poseta, koja treba upravo takvu klimu da uspostavi”, ocenjuje Vejvoda.

Pre Beograda nekadašnja prva dama i senatorka, današnja državna sekretarka SAD Hilari Klinton posetiće Sarajevo, dok poseta Prištini za sada nije najavljena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.