Spekulacije o bolesti Hilari Klinton

Izvor: Politika, 04.Jan.2013, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spekulacije o bolesti Hilari Klinton

Odlazeća državna sekretarka napustila bolnicu uz neizvesnost da li će joj narušeno zdravlje prekinuti političku karijeru

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Odlazeća šefica američke diplomatije Hilari Klinton (65) otpuštena je u sredu uveče iz jedne njujorške bolnice u koju je, zbog tromba u krnom sudu iza desnog uva, primljena u nedelju.

U lekarskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << saopštenju rečeno je da je „na putu potpunog oporavka”, mada nema nagoveštaja kada će se – i da li će se uopšte – vratiti u svoj kabinet do 21. januara, kada počinje Obamin drugi mandat.

Državna sekretarka je na bolovanju od 9. decembra, kada je saopšteno da se zbog stomačnog virusa koji je „pokupila” negde u Evropi njen put u severnu Afriku odlaže za 24 sata. Sledećeg dana taj put je potpuno otkazan i umesto nje na konferenciju o Siriji otišao je njen zamenik Vilijem Berns.

Nekoliko dana kasnije, 13. decembra, konstatovano je da je od pada u kući, izazvanog nesvesticom, zadobila potres mozga. Nesvesticu je, kako je saopšteno, prouzrokovala dehidracija organizma iscrpljenog borbom sa virusom.

Na kućnom lečenju, pod nazorom svog lekarskog tima, ostala je sve do u nedelju, 30 decembra, kada je konstatovano da ima tromb, čija lokacija nije prvobitno saopštena. Istog dana prebačena je u Prezviterijansku bolnicu pri Kolumbija univerzitetu u Njujorku.

Potom je saopšteno da je tromb u jednoj od dve glavne vene koje su veza između mozga i srca, kao i da zbog toga nije u životnoj opasnosti, kako zbog vrste ugruška, tako i zbog činjenice da u takvim slučajevima funkciju oba krvna suda preuzima onaj koji nije zaprečen.

Lečena je injekcijama „antikoagulanata” (razređivača krvi), ali umesto dva, kako je prvobitno prognozirano, u bolnici je provela tri dana.

Izlazak iz bolnice pratilo je i saopštenje da jedva čeka da se vrati na posao, mada su iznete i neke procene da će joj za potpuni oporavak biti potrebno šest meseci. Dr Dejvid Langer, neurohirurg i profesor na Hofstra univerzitetu, izjavio je da će neposredan medicinski nadzor biti neophodan u sledećim nedeljama i mesecima kako bi se određivala prava doza antikoagulanata i sprečilo da se tromb uveća i eventualno izazove moždani udar.

Posle prvih vesti o njenoj bolesti, mediji naklonjeni republikancima spekulisali su da je reč o „diplomatskim”, a ne zdravstvenim problemima, tvrdeći da ona na taj način želi da izbegne svedočenje u Kongresu o odgovornosti Stejt departmenta za pogibiju ambasadora SAD i još trojice diplomata 11. septembra u američkom konzulatu u Bengaziju, Libija.

Pokazalo se međutim da su te optužbe bile ne samo neosnovane nego i etički neprimerene, jer je Klintonova zaista imala zdravstvenu krizu.

Ovo nije prvi put da se pominju njeni problemi sa trombom u venama: prethodni put otkriven je u nozi još 1998. U junu 2009. polomila je lakat, takođe posle pada, a na bolovanju je bila i u februaru 2010.

Među faktorima koji su mogli da doprinesu da joj imunitet oslabi i podlegne virusu, navodi se njen izuzetno dinamičan i naporan radni raspored, koji održava još od neuspele kampanje za predsedničku nominaciju 2007. Kako navodi „Njujork tajms”, ona je za 401 dan „uknjižila” 1,529 miliona kilometara avionom i posetila 112 zemalja (neke više puta). Po tome je jedan od najaktivnijih državnih sekretara u američkoj istoriji.„Njujork tajms” zapaža da je poslednjih meseci dobila na težini i izgledala umorno. Lekari koje citira ovaj list međutim opovrgavaju da je njeno stanje izazvao samo naporan rad.

Nema takođe ni odgovora na dilemu da li je tromb u glavi rezultat pada ili obrnuto: da je nesvesticu i pad izazvalo začepljenje važne vene. Najdalje u spekulacijama je otišao tabloid „Nešenel inkvajer” (koji je poslednjih godina imao i neke zapažene rezultate u svom istraživačkom novinarstvu) koji tvrdi da Klintonova ima tumor na mozgu i da pati od „oslepljujućih glavobolja i problema sa vidom i pamćenjem”. Ovo je zvanično i kategorički demantovano.

Uz očekivanja da će se brzo oporaviti, mediji spekulišu i o njenoj političkoj budućnosti. Njeno povlačenje sa mesta državne sekretarke čim istekne Obamin prvi mandat, najavljeno još sredinom prošle godine, nije obrazloženo, ali se uveliko nagađa da želi da se pripremi za predsedničku nominaciju demokrata na izborima 2016. Procene su da na tom putu nema prepreka (ako se ne ispreče one zdravstvene) pošto je jedan o najpopularnijih političara Amerike. Njen rejting je 70 odsto, prema samo 55 koliko ima predsednik Obama.

Milan Mišić

objavljeno: 04.01.2013.
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.