SAD protiv širenja jevrejskih naselja

Izvor: RTS, 29.Maj.2009, 04:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD protiv širenja jevrejskih naselja

Sjedinjene Američke Države insistiraju na potpunom zaustavljanju širenja jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, gde Palestinci nameravaju da osnuju svoju nezavisnu državu. Izrael, ipak, ostaje pri stavu nastavka izgradnje u "određenim slučajevima".

Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je, bez uvijanja, na potpuno zaustavljanje širenja jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, gde Palestinci nameravaju da osnuju svoju nezavisnu državu.

Klintonova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je objasnila da ne sme biti izuzetaka kada je reč o zahtevu američkog predsednika Baraka Obame da se obustavi aktivnost u jevrejskim naseljima.

Posmatrači prilika navode da je to prvi put tokom više godina da američki zvaničnici tako jasno traže zamrzavanje izgradnje naselja na palestinskim teritorijama.

Portparol izraelske vlade Mark Regev izjavio je da će Izrael nastaviti neku izgradnju u naseljima, uprkos tom pozivu precizirajući da će se o sudbini postojećih naselja odlučiti u mirovnim pregovorima, ali da u međuvreemenu mora biti dopušteno da se nastavi normalan život u naseljima.

Ta izjava tumači se kao odbacivanje poziva Klintonove.

Obraćajući se novinarima u Stejt departmentu, Klintonova je istakla da je Obama prošle nedelje, u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom u Beloj kući, rekao da je to ključni deo u procesu koji vodi do stvaranja palestinske države uz Izrael.

Netanjahu je, međutim, ostao pri stavu da će postojeća naselja nastaviti da se šire zbog prirodnog rasta stanovništva, ali da se nova neće osnivati i da će divlje naseobine biti uklonjene.

Izjava Klintonove prethodila je današnjem sastanku palestinskog predsednika Mahmuda Abasa sa Barakom Obamom u Beloj kući.

"On želi da vidi zaustavljanje u naseljima - ne nekim naseljima, ne divljim naseljima, niti izuzetak zbog prirodnog rasta. Mislimo da je to u najboljem interesu napora da se angažujemo u tom okončanju širenja naselja", rekla je američka državna sekretarka na konferenciji za novinare posle sastanka sa egipatskim kolegom Ahmedom Abulom Gejtom.

"To je naša pozicija. To je ono što smo vrlo jasno preneli i nameravamo da isnistiramo na tom pitanju", dodala je Klintonova.

Obama traži da Izrael da ne širi jevrejska naselja

Američki predsednik Barak Obama izjavio je, posle sastanka sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Beloj kući, da je odlučan da pokuša odmah da obnovi bliskoistočni mirovni proces, najavivši da će tome posvetiti veći deo svog govora u Kairu sledeće nedelje.

Obama je takođe pojačao pritisak na Izrael da zamrzne širenje jevrejskih naselja i izrazio uverenje u dvodržavno rešenje izraelsko-palestinskog sukoba, odnosno stvaranje palestinske države uz Izrael.

Obama je, međutim, izrazio uverenje da će Izrael takođe prihvatiti dvodržavno rešenje. Osvrćući se na palestinske obaveze, rekao je da oni moraju poboljšati svoje bezbednosne snage i smanjiti huškanje na nasilje protiv Izraela.

Abas i Obama su se sastali na dan kada je portparol izraelske vlade odbacio poziv američke državne sekretarke Hilari Klinton da Izrael zaustavi svu izgradnju u jevrejskim naseljima, najavivši da će se graditi u skladu sa širenjem porodica naseljenika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.