SAD i Rusija smanjuju strateške arsenale

Izvor: RTS, 07.Mar.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i Rusija smanjuju strateške arsenale

Na prvom zvaničnom susretu Hilari Klinton i Sergeja Lavrova dogovoreno sklapanje novog sporazuma SAD i Rusije o smanjenju strateškog naoružanja, izjavila Hilari Klinton posle sastanka sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u Ženevi.

Sjedinjene Američke Države i Rusija sklopiće novi sporazum o smanjenju strateškog naoružanja do kraja ove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine kada ističe sadašnji Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START), rekla je američki državni sekretar Hilari Klinton posle sastanka sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

"Nameravamo da postignemo sporazum do kraja godine. Ovo je od najvećeg prioriteta za naše vlade", rekla je državna sekretarka na zajedničkoj konferenciji za štampu posle njihovog prvog sastanka u Ženevi.

Lavrov je istakao da će Rusija "učiniti sve da zaključimo taj sporazum".

Sporazum START 1, o ograničenju nuklearnog arsenala dve države potpisan je još za vreme Hladnog rata.

Šef ruske diplomatije je takođe rekao da će Rusija i SAD pokušati uskoro da dođu do sporazuma oko Irana i Severne Koreje i da će Rusija sarađivati sa SAD u pripremi konferencije o Avganistanu.

Klinton je rekla da su njeni razgovori sa Lavrovom "novi početak" u preoblikovanju odnosa između SAD i Rusije i da je potrebno da u njihovim odnosima ima više poverenja, predvidljivosti i napretka.

Na današnjim razgovorima nisu zaključeni nikakvi formalni sporazumi, ali da su obe strane izrazile intersovanje da ponovo počnu pregovore o ograničenju naoružanja.

Resetovanje

Kako bi pokazala volju za poboljšanjem odnosa, Klintonova je Lavrovu poklonila malu žutu kutiju sa crvenim dugmetom, na kome je pisalo "resetovati" (ponovo pokrenuti), ali joj je Lavrov rekao da je reč pogrešno napisana na ruskom i da znači "preopteretiti".

"Kada su u pitanju američko-ruski odnosi, počeli smo od vrlo niske tačke. Od hladnog rata naovamo međusobno neprijateljstvo nije bilo tako izraženo", izjavio je visoki američki funkcioner pred početak razgovora i dodao da je ovo prvi susret kojim se pokušave "resetovanje" međusobnih veza.

Lavrov je rekao da ruska strana gaji umereni optimizam u vezi sa razgovorima. Teme sastanka su američki raketni štit u Evropi, razoružavanje, iranski nuklearni program, saradnja u Avganistanu, rešenje nuklearnog problema na Korejskom poluostrvu, oružje za masovno uništenje i odgovor na terorizam i krijumčarenje droge, prenosi agencija Itar-Tas.

Večerašnji sastanak je prvi u nizu i predstavlja pripremu za susret Baraka Obame i Dmitrija Medvedeva krajem meseca. "Veoma je važno da možemo da sarađujemo sa Rusima po pitanjima od zajedničkog interesa", rekao je američki zvaničnik.

Hilari Klinton je izjavila da želi novi početak, ali je naglasila da postoje podele oko širenja NATO-a i odnosa Rusije sa susedima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.