Rešićemo sva otvorena pitanja i okrenuti se budućnosti

Izvor: Politika, 30.Okt.2012, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešićemo sva otvorena pitanja i okrenuti se budućnosti

Premijer Ivica Dačić izjavio je da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, i da na to ne treba da je prisiljavaju ni EU, ni SAD, ali će učiniti sve da normalizuje odnose sa Prištinom radi zajedničke integracije u Evropsku uniju .„Nismo ovde da postavljamo uslove i zavodimo nekakavu kontorlu i postavljamo uslove, jer ih nemamo. Budućnost Srbije je u rukama Srbije, ali SAD se brinu za tu budućnost, za budućnost mladih, pametnih ljudi”, rekla je Hilari Klinton.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
BEOGRAD – Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je večeras da je Vlada Srbije odlučna da do kraja mandata reši sva otvorena pitanja, kako bi se okrenula budućnosti.

„Srbija neće prihvatiti nezavisno Kosovo, ali je spremna za dogovor”, rekao je Dačić posle razgovora sa američkom državnom sekretarkom i šeficom evropske diplomatije, koji su vodili on i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

On je istakao da visoke predstavnice SAD i EU, Hilari Klinton i Ketrin Ešton, nisu došle u Beograd sa ultimatumima i novim uslovima, već da razgovaraju o temama od životnog značaja za budućnost Srbije - nastavku i ubrzanju evropskih integracija i ispunjavanju kriterijuma za dobijanje datuma za početak pregovora.

Dačić je precizirao da su među političkim kriterijumima koje Srbija treba da ispuni - pitanje unutrašnjih reformi i uspostavljanje vidljivih i održivih odnosa Beograda i Prištine.

On je rekao da je Vlada Srbije pokazala u prvih 100 dana da se ciljevi vlasti Srbije mogu uspešno ostvarivati i braniti politikom koja će ići u susret rešavanju problema, a ne biti uzrok problema.

„Čvrsto smo opredeljeni da rešimo pitanje Kosova i svih otvorenih pitanja do kraja mandata Vlade, jer generacije koje dolaze ne zaslužuju da im taj problem ostavimo”, rekao je premijer.

„Ova vlada preuzela je odgovornost da s jedne strane sprovodi dogovore koje je prethodna vlada potpisala, a s druge strane da učestvuje u pregovorima o telekomunikacijama i energetici i da učestvuje u političkom dijalogu, koji je nedavno otpočeo kod Ketrin Ešton”, rekao je Dačić.

On očekuje da taj dijalog bude nastavljen u novembru.

Dačić je rekao da je zahvalan Eštonovoj što je još jednom pružila uveravanja da „neće terati Srbiju ni na šta što Srbija ne može da ispuni”.

To je, dodao je, rekla i državna sekretarka Klinton - da ni SAD neće prisiljavati Srbiju da prizna ovako proglašenu nezavisnost Kosmeta.

„Svi mi zajedno spremni smo da učinimo da odnosi između Beograda i Prištine budu od interesa za sve naše građane”, rekao je Dačić i dodao da će Vlada Srbije raditi na svemu što je definisano u Savetu EU, odnosno da će Srbija, kako je rekao, učiniti vidljivim i održivim naše odnose.

Premijer je rekao i da će Srbija učiniti ono što je potrebno kako bi ispunila ključne zahteve na putu evrointegracija - u oblasti reforme pravosuđa, borbi protiv kriminala i korupcije.

„Mi želimo da izgrađujemo regionalnu saradnju, mir, stabilnost, bezbednost i pomirenje”, kazao je Dačić.

Dačić je ocenio da tradicija odnosa između SAD i Srbije zaslužuje da „iznova i na novim osnovama gradimo partnerstvo, poverenje i da zajednički radimo u interesu svih naših građana”.

Premijer je kazao da je Klintonovoj izrazio saučešće u ime Vlade Srbije zbog nastradalih u uraganu „Sendi” i ponudio pomoć Srbije.

On je rekao da su investicije SAD u poslednjem periodu bile 1,7 milijardi dolara, a 800 miliona dolara je uloženo u razvojnu saradnju.

„Sam Stejt department organizuje svoje aktivnosti na promiciiji Srbije kao dobrog mesta za investicije, a kada se kaže da je mesto dobro, onda to znači da je ono i politički stabilno i da ima određenju perspektivu”, rekao je Dačić.

On je kazao da je Srbija večeras od SAD i EU dobila jasne poruke s jedne strane, dok je s druge strane Srbija stavila do znanja da je spremna da gradi demokratsko društvo, državu koja će poštovati ljudske slobode, prava manjina, slobodu medija, vladavinu prava.

Dačić je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa SAD u oblasti odbrane, kriminala, korupcije i terorizma i dodao da je Srbija spremna da takva saradnja bude nastavljena.

On je rekao da je predložio i da se ubuduće ne govori o političkim temama, jer bi one mogle biti zamenjene temama zajedničke izgradnje autoputa, gasovoda, energetskih projekata.

„U tome smo saglasni sa Prištinom, što je prvi znak napretka u našim odnosima”, primetio je šaljivo Dačić.

„Srbija neće prihvatiti nezavisno Kosovo, ali je spremna za dogovor i mislimo da u tom razgovoru treba da učestvuju i Srbi sa KIM”, rekao je Dačić.

„Želim da se do kraja mandata ove vlade Srbija okrene budućnosti, da imamo poverenje jedni u druge i da stojimo iza svojih reči...U svemu tome Srbija je spremna da bude najjači najpouzdaniji parnter kao najveća zemlja na Balkanu”, zaključio je Dačić.

Klinton: Konkretni koraci obe strane, ali ne - priznanje

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je večeras u Beogradu da podržava dijalog Beograda i Prištine, da apeluje na obe strane da primene do sada dogovoreno i da preduzmu konkretne korake u pravcu normalizacije odnosa, ističući da to ne znači zahtev za priznavanje Kosova.

„Podržavamo cilj da jedinstvena i demokratska Evropa u svom članstvu imaju Srbija i ceo region”, rekla je Klintonova novinarima posle zajedničkog sastanka sa šeficom evropske diplomatije i državnim vrhom Srbije.

Hilari Klinton, Ivica Dačić i Ketrin Ešton obraćaju se predstavnicima medija nakon sastanka sa u Palati Srbija.

Klinton: Granice Kosova neće se menjati

Hilari Klinton izjavila je da je za SAD Kosovo nezavisna država i da se granice Kosova neće menjati, ali da mnogo može da se postigne u odnosima Beograda i Prištine.

Klinton je na zajedničkoj pres konferenciji posle razgovora Nikolić-Dačić-Klinton-Ešton, rekla da razume da je to teško, ali da je u skladu sa potrebama Srba i Srbije.

Prema njenim rečima, Srbi sa Kosova treba da imaju punu podršku u okviru Kosova i da zadrže svoje veze sa Srbijom

„Nismo ovde da postavljamo uslove i zavodimo nekakavu kontorlu i postavljamo uslove, jer ih nemamo. Budućnost Srbije je u rukama Srbije, ali SAD se brinu za tu budućnost, za budućnost mladih, pametnih ljudi”, rekla je Klinton.

Ešton: Dijalog i normalizacija ne znače priznavanje Kosova

Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton izjavila je večeras da dijalog sa Prištinom i normalizacija odnosa ne znače priznavanje Kosova.

„Ovaj dijalog ne znači da tražimo od Srbije da prizna Kosova”, rekla je Ešton novinarima u Beogradu.

Ona je ohrabrila predsednika i premijera Srbije da ubrzaju reforme.

„Budućnost Srbije je u Evropskoj uniji”, izjavila je Eštonova posle razgovora sa državnim vrhom Srbije, zajedno sa državnom sekretarkom SAD Hilari Klinton.

SAD: Koristan sastanak sa Nikolićem i Dačićem

Državna sekretarka Hilari Klinton imala je „veoma koristan sastanak” sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Dačićem, saopštila je američka ambasada u Beogradu preko svog Tviter naloga neposredno po završetku današnjeg susreta u Palati Srbije.

Ambasada ističe da je važno što se ovom prilikom američkoj državnoj sekretarki pridružila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton kako bi „podržala ulazak Srbije u EU.„

„Američka državna sekretarka Klinton je ponovo izrazila podršku SAD i EU evropskom putu Srbije,” navela je ambasada na Tviteru.

Tanjug

objavljeno: 30.10.2012.
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hilari Klinton i Ketrin Ešton stigle u Beograd

Izvor: Večernje novosti, 30.Okt.2012

Ddržavna sekretarka SAD Hilari Klinton i visoka predstavnicae EU Ketrin Ešton dolaze u Beograd. Njihovu posetu obezbeđivaće 4.000 policajaca. Trasa od Aerodroma do Palate Srbija biće zatvorena. U glavni grad Srbije dolaze iz Sarajeva.Pratite sa nama iz minuta u minut..16:00 KLINTON I EŠTON STIGLE...

Nastavak na Večernje novosti...

Sastanak srpske, evropske i američke delegacije u palati Srbija

Izvor: Beta Video, 30.Okt.2012

BEOGRAD - Sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića sa državnom sekretarkom SAD Hilari Klinton i visokom komesarkom EU Ketrin Ešton. (Pokrivalice)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Završen sastanak Klinton i Ešton sa Nikolićem i Dačićem

Izvor: Press, 30.Okt.2012

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton sastale su se danas popodne u Beogradu sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem..Razgovor u Palati Srbija počeo je oko 16.15. Nakon sastanka najavljeno je obraćanje medijima...Američka...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.