Izvor: B92, 27.Jan.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama pobedio Klintonovu u Karolini

Vašington -- Senator iz Ilinoisa Barak Obama porazio Hilari Klinton na predizborima Demokratske stranke u državi Južna Karolina.

Ova pobeda je podsticaj za Obamu uoči unutar-stranačkih izbora u 22 američke države 5. februara. Obama i Klintonova sada su izjednačeni u trci. Posle početnog uspeha u Ajovi, pobeda Obame u Južnoj Karolini stiže posle dve uzastopne pobede >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hilari Klinton - u Nju Hemširu i Nevadi.

Rezultati glasanja pokazuju da je Obama u Južnoj Karolini dobio četiri od pet glasova crnih birača, ali i četvrtinu glasova belih birača - mnogo više nego što se moglo pretpostaviti.

"Osvojili smo glasove većine delegata. Dugo, dugo nismo videli ujedinjen takav broj predstavnika američkih naroda. Vidite lica ljudi ovde večeras. Stari i mladi, siromašni i bogati, crni i beli, latino, azijski narodi i američki starosedeoci", rekao je Obama.

Predizborima u Južnoj Karolini prethodila je nedelja oštrih optužbi i ličnih verbalnih sukoba između dvoje kandidata u kojima je, kritikujući Obamu, učestvovao i bivši američki predsednik Bil Klinton. Njegov glas u kampanji je međutim, prema istraživanjima javnog mnjenja, samo odmogao Hilari Klinton.

"Želim da čestitam senatoru Obami, zahvaljujem se narodu Južne Karoline koji nas primio u svoje domove, ali želim da vam kažem i da sam uzbuđena što su oči nacije sada uprte u Tenesi i ostale države u kojima se glasanje održava 5. februara, posebno u Floridu gde se glasa u utorak", rekla je Hilari Klinton.

Obamina predizborna poruka o promenama navela je javnost da ovog senatora uporedi sa ubijenim predsednikom Džonom F. Kenedijem. Ovakvu predstavu je osnažila i izjava Kenedijeve ćerke Karoline u nedeljnom izdanju "Njujork tajmsa", pod naslovom "Predsednik kao moj otac".

Kenedijeva je Obamu pohvalila zbog suprotstavljanja ratu u Iraku i dodala da su državi ozbiljno potrebne promene.

Inače, bivši senator Džon Edvards je osvojio tek treće mesto u rodnoj Južnoj Karolini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.