Kritike Klintonovoj zbog uspona Islamske države

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Nov.2015, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritike Klintonovoj zbog uspona Islamske države

Des Moines - Glavni kandidat demokrata za predsjednika SAD Hilari Klinton našla se na udaru žestokih kritika tokom zbog podrške američkoj invaziji na Irak.

Ona se u toku druge predsjedničke debate kandidata Demokratske stranke u Ajovi našla na udaru kritika zbog podrške invaziji na Irak koju je njen protivkandidat Berni Sanders doveo u vezu sa nestabilnošću na Bliskom Istoku i usponom Islamske države.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
Dan nakon serije terorističkih napada u Parizu u kojima je poginulo najmanje 129 ljudi, Sanders je kritikovao podršku Klintonove vojnoj intervenciji u Iraku 2002, ističući da je to "jedna od najtežih grešaka spoljne politike u modernoj istoriji Sjedinjenih Država".

"Rekao bih da je pogubna invazija na Irak, nešto čemu sam se snažno protivio, u velikoj mjeri razorila region i dovela do uspona Al Kaide i do ISIS-a", rekao je Sanders, američki senator iz Vermonta, prenio je Rojters.

Bivša američka državna sekretarka je uzvratila, navodeći da je terorizam bujao decenijama i posebno pomenula napade na SAD 11. septembra 2001.

Klinton je rekla da su nedavni nemiri u Libiji i drugim dijelovima Bliskog istoka nagovještaj "luka nestabilnosti (koji se proteže) od Sjeverne Afrike do Avganistana".

Kao predsjednički kandidat prije osam godina i državni sekretar u administraciji predsjednika SAD Baraka Obame, Klintonova je poznata po zalaganju za čvršće američko angažovanje u svijetu, naveo je AP.

Proteklih sedmica, pozivala je na agresivniju ulogu SAD u sirijskom konfliktu, uključujući zonu zabrane leta, što je potez kome se Obamina administracija protivi.

Sanders i njen drugi rival iz Demokratske stranke, bivši guverner Merilenda Martin O'Mali, zauzeli su oštriji ton u razgovoru sa Klintonovom nego prošlog mjeseca, optuživši je, takođe, za blag odnos prema Vol Stritu i nespremnost da se usprotivi korporativnim interesima.

Svi kandidati su osudili napade u Francuskoj, a debata je počela minutom ćutanja za poginule, nakon čega su uslijedila pitanja iz spoljne politike da bi razgovor zatim prešao na ekonomske teme.

Od prve predsjedničke debate Demokratske stranke prije mesec dana, prema anketama javnog mnjenja, Klintonova je u vođstvu za predsedničku nominaciju demokrata, za njom slijedi Sanders, dok je O'Mali daleko iza njih na trećem mjestu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.