Klintonova za vojnu intervenciju u Maliju

Izvor: Blic, 29.Okt.2012, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klintonova za vojnu intervenciju u Maliju

Američka državna sekretarka Hilari Klinton razgovarala je danas sa alžirskim predsednikom Abdelazizom Buteflikom o mogućoj vojnoj intervenciji u susednom Maliju, gde islamisti kontrolišu velike delove teritorije.

Klintonova je kazala novinara da su se sporazumeli da nastave razgovore i udruže snage sa zemljama u regionu, Ujedinjenim nacijama, Afričkom unijom i Ekonomskom zajednicom zapadno-afričkih država >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (ECOWAS) kako bi "odlučili koji je najefikasniji pristup tom pitanju". Naime, Savet bezbednosti UN je 12. oktobra usvojio rezoluciju kojom poziva zapadno-afričke zemlje da ubrzaju pripreme za formiranje snaga koje bi brojale oko 3.000 vojnika, a koje bi pokušale da preuzmu kontrolu nad severom Malija, što je dalo ECOWAS-u rok do 26. novembra da razjasni svoje planove.

Alžir, sa svojom moćnom vojskom, bio je protiv vojne intervencije u Maliju strahujući od destabilizacije na svom tlu, gde živi 50.000 Tuarega.

Inače, Klintononova će sutra boraviti u poseti BiH i Beogradu gde će, kako je saopšteno u Vašingtonu, srpske zvaničnike ohrabriti da nastave dijalog sa Prištinom i sprovedu konkretne korake koje će omogućiti napredak Srbije na putu ka EU.

Ovo je oproštajna poseta američke državne sekretarke regionu uoči američkih izbora 6. novembra. Ona će pored Beograda i Prištine posetiti i Sarajevo, a zatim produžiti u Tiranu i Zagreb.

Povezane vesti: Nemačka će se pridružiti misiji EU u Maliju Al Kaida upozorava Olanda Mali: Devojčica bičevana jer je pričala s muškarcem na ulici EU dala "zeleno svetlo" za vojnu podršku Maliju Ministar odbrane za vojnu intervenciju na severu Malija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.