Klinton i Ešton: Podudarnost gledišta o Balkanu

Izvor: Politika, 14.Okt.2010, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klinton i Ešton: Podudarnost gledišta o Balkanu

BRISEL – Državna sekretarka SAD Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton su istakle podudarnost gledišta o razvoju na Balkanu, uz ocenu da je u tom regionu vidljiv napredak u reformama i evroatlantskoj integraciji, ali da još dosta treba da se učini.

To je agenciji Beta prenela portparolka visoke predstavnice, Maja Kocijančič.

Prema njenim rečima, u opsežnoj razmeni mišljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << američke državne sekretarke i visoke predstavnice EU podržan je i dijalog Prištine i Beograda o pitanju Kosova. Hilari Klinton i Ketrin Ešton su takođe izrazile rešenost SAD i EU da zajedno rade na daljem napretku BiH ka ostvarenju težnji te zemlje za uključivanje u evroatlantske strukture.

Istovremeno su evropski diplomatski izvori agenciji Beta rekli da su Hilari Klinton i Ketrin Ešton razmenile mišljenja i o nastojanjima SAD i EU da se unapredi evropska perspektiva Srbije.

Prema tim izvorima jedan od zaključaka bio je da su stavovi Vašingtona i evropske dvadesetsedmorice jasni, a to je da to treba podržati, ali je ocenjeno i da odluka Saveta ministara EU o traženju mišljenja od Evropske komisije o spremnosti Srbije za kandidaturu treba da bude donesena zajednički od svih 27 članica.

Kako su agenciji Beta preneli belgijski izvori, Belgija u svojstvu predsedavjućeg EU na visokom nivou snažno radi na tome da se za pitanje daljih koraka Srbije ka članstvu u EU nađe dobar i konstruktivan rezultat na sastanku Saveta ministara EU u Luksemburgu 25. oktobra. To je agenciji Beta preneo portparol šefa belgijske diplomatije, Bart Urvi.

Istovremeno, u diplomatskim izvorima u Briselu Beti je, međutim, rečeno da se još radi na tome da se nađe dogovor sa holandskim parlamentom i vladom za zajedničko kompromisno rešenje oko pitanja daljih koraka Srbije ka članstvu u EU.

Na pitanje da li će se na Savetu ministara EU 25. oktobra odlučivati jednoglasno, što bi značilo da se nalog Komisiji za mišljenje o srpskoj kandidaturi smatra političkim pitanjem, ili će to biti podvedeno pod tehničko pitanje o kojem se odlučuje većinom, odgovor je glasio da pravo objašnjenje izgleda stoji u samom tekstu rezolucije holandskog parlamenta.

Suštinska ocena je i da vladajuće političke snage u Hagu žele da se zajedno sa ostalih 26 zemalja dođe do za sve prihvatljivog rešenja.

U raspravi u holandskom parlamentu odlazeći ministar spoljnih poslova Maksim Ferhagen juče je rekao da bi odluka da kandidatura Srbije bude uzeta u razmatranje bila prihvatljiva za Holandiju samo ukoliko kao „politička” bude doneta uz saglasnost svih članica, te ukoliko bi zadržala saradnju s Tribunalom kao snažan uslov za svaki budući korak, predočio je Ferhagen.

U slučaju da kandidatura Srbije na zasedanju u Luksemburgu, odlukom većine, bude prosleđena Evropskoj komisiji, Holandija će insistirati da napredak Beograda u proceduri bude „maksimalno uslovljen” okončanjem saradnje sa Sudom u Hagu.

Za svaki dalji korak biće potrebna saglasnost svih zemalja EU, a Holandija će uživati pravo veta, podsetio je šef holandske diplomatije.

Beta

objavljeno: 14/10/2010
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Isti stavovi o razvoju Balkana

Izvor: RTS, 14.Okt.2010

SAD i EU imaju podudarne stavove o razvoju Balkana, istakle Hilari Klinton i Ketrin Ešton u Briselu. Šefice diplomatija SAD i EU razgovarale i o evropskoj perspektivi Srbije. ..Američka držana sekretarka Hilari Klinton, posle mini-balkanske turneje, u okviru koje je posetila Sarajevo, Beograd i Prištinu,...

Nastavak na RTS...

KLINTONOVA I EŠTONOVA PODRŽAVAJU DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE

Izvor: Kurir, 14.Okt.2010

BRISEL - Državna sekretarka SAD Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton danas su istakle podudarnost gledišta o razvoju na Balkanu, uz ocenu da je u tom regionu vidljiv napredak u reformama i evroatlantskoj integraciji, ali da još dosta treba da se učini...BRISEL  - Državna sekretarka...

Nastavak na Kurir...

Prištinski mediji: Potreban dijalog Beograda i Prištine

Izvor: Blic, 14.Okt.2010

Prištinska štampa je u izveštajima o poseti američke državne sekretarke Hilari Klinton Kosovu istakla da je stav SAD ostao nepromenjen, da kosovska nezavisnost jednostrano proglašena 17. februara 2008, ne može da se poništi pregovorima, ali da je dijalog Beograda i Prištine potreban. .."Kako...

Nastavak na Blic...

Klintonova i Eštonova za dijalog Prištine i Beograda o Kosovu

Izvor: Glas javnosti, 15.Okt.2010, 07:01

BRISEL  - Državna sekretarka SAD Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton istakle su podudarnost gledišta o razvoju na Balkanu, uz ocenu da je u tom regionu vidljiv napredak u reformama i evroatlantskoj integraciji, ali da još dosta treba da se učini...Prtparolka visoke predstavnice,...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.