Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klinton: SAD će učiniti sve da zaustave Severnu Koreju

OTAVA - Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je danas da su "stalne provokacije" Severne Koreje nuklearnim programom "za žaljenje" i dodala da će SAD "učiniti sve što je u njihovoj moći" kako bi se zaustavilo širenje nuklearnog programa.

"Stalne provokacije Severne Koreje su za žaljenje. Njih (Severnokorejce) svi osuđuju i oni su sve više izolovani. Ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi bilo u interesu severnokorejskog naroda da se ta izolacija nastavi", rekla je Klintonova, koja boravi u poseti Kanadi.

"Nameravamo da učinimo sve što je u našoj moći da zaustavimo Severnokorejce u njihovom širenju nuklearnog programa", rekla je ona.

Savet bezbednosti UN uveo je juče nove, oštrije sankcije Severnoj Koreji zbog nedavne nuklearne probe, kojim se proširuje embargo na oružje i omogućava pregled brodova u međunarodnim vodama koji plove u ili iz te zemlje.

Rezolucija, čiji je cilj da se Severna Koreja liši finansija i materijala za nuklearno oružje i zabrani unosan izvoz oružja, jednoglasno je usvojena.

Reagujući na informacije o pooštravanju sankcija, Severna Koreja saopštila je ranije danas da se neće odreći svog nuklearnog programa i da će koristiti svoj plutonijum u vojne svrhe.

"Opcija po kojoj treba da se odreknemo nuklearnog naoružanja neprihvatljiva je i nije nas mnogo briga da li nam neki dozvoljavaju ili ne da raspolažemo nuklearnim oružjem", navodi se u saopštenju severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova.

Pjongjang, je između ostalog, upozorio da će svaka blokada nametnuta Severnoj Koreji biti shvaćena kao ratni čin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Hilari Klinton: SAD će energično primenjivati sankcije Pjongjangu

Izvor: Blic, 14.Jun.2009, 00:37

Američka državna sekretarka HIlari Klinton izjavila je danas tokom kratke posete Kanadi da će Vašington energično primenjivati nove sankcije koje su Ujedinjene nacije uvele Pjongjangu....."Rezolucija UN predstavlja jedinstven odgovor na provokativne akcije Severne Koreje u nekoliko poslednjih meseci",...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.