Klinton: Gadafijeve snage koriste silovanje kao oruđe rata

Izvor: Blic, 17.Jun.2011, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klinton: Gadafijeve snage koriste silovanje kao oruđe rata

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Hilari Klinton optužila je snage libijskog lidera Muamera Gadafija da koriste silovanje i nasilje prema ženama kao oruđe rata.

"SAD su duboko zabrinute izveštajima o raširenosti silovanja u Libiji", navodi se u saopštenju Stejt departmenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i dodaje da je Međunarodni krivični tribunal primio na znanje dokaze da su ta silovanja sistematska.

"Uznemirani smo, takođe, zbog izveštaja da vlade širom Srednjeg istoka i severne Afrike koriste seksualno nasilje da bi zastašile i kaznile demonstrante koji traže demokratske reforme", ističe se u saopštenju.

"Silovanje, psihičko zastrašivanje, seksualno maltretiranje, čak i takozvani testovi nevinosti, odigravaju se u zemljama širom tog regiona", tvrdi se u saopštenju.

Gadafijeve snage bezbednosti i druge grupe u regionu nastoje da podele narod, koristeći nasilje prema ženama i silovanje kao oruđe rata, što SAD najoštrije osuđuju, naglasila je Klintonova.

Povezane vesti: SAD odbacile predlog Gadafijevog sina da se raspišu izbori Libija: Navikli na život s bombama Klintonova uporedila akciju u Libiji sa bombardovanjem Srbije Ko će profitirati od rata protiv Gadafija Libijka koja je prijavila silovanje biće optužena
Pogledaj vesti o: Gadafi,   Moamer Gadafi

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.