Kako je Hilari htela da ućutka novinare

Izvor: Politika, 13.Feb.2014, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Hilari htela da ućutka novinare

Za seksualnu aferu sa Monikom Levinski bivša prva dama nije krivila najmoćnijeg čoveka na svetu već pripravnicu koju je nazvala „ludim narcisom”

Feministkinja i političarka koja je život posvetila služenju Americi, imidž je kojim je Hilari Klinton već, iako nezvanično, počela da se kandiduje za sledeće predsedničke izbore, ali upravo objavljeni dokumenti govore o njoj sasvim suprotno – kao o >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << osobi koja malo poštuje žene i, iznad svega, „bezobzirno” želi da vlada.

Ovo otkriva dnevnik njene bliske prijateljice koji se pojavio u javnosti zahvaljujući sajtu „Vašington fri bikon”. Dajen Bler je tokom devedesetih zapisivala razgovore koje je vodila sa Klintonovima, a beleške je posle njene smrti 2000. njen suprug poklonio Univerzitetu Arkanzas, gde ih je konzervativni portal i pronašao.

Blerova, nekada profesorka političkih nauka na pomenutom univerzitetu, zapisala je da Hilari Klinton nikada nije krivila svog supruga Bila Klintona za aferu koju je imao sa mladom pripravnicom. Krivicu je prebacivala malo na sebe, ali najviše na Moniku Levinski za koju je kazala da je „narcisoidna, luda karikatura”. Skandal sa 22-godišnjom devojkom koja je tek završila fakultet i najmoćnijim čovekom sveta izašao je na videlo 1998. kada je Levinski obelodanila da su njih dvoje više puta imali oralni seks. Klinton  je to prvo negirao, a onda je, pod pritiskom medija, priznao. Hilari je, beleži njena prijateljica, tvrdila da njen muž nije iskoristio moć da bi devojku na praksi privoleo na seks.

„Hilari je insistirala, bez obzira na to šta su ljudi govorili, da je to bilo grubo neprikladno ponašanje, ali da je bilo uz pristanak kao i da to nije bio pravi seks”, zapisala je Blerova.

Rejting Hilari Klinton bio je najveći tokom skandala „Levinski” i potpomogao je njen direktniji ulazak u politiku, na mesto senatora Njujorka 2001. Amerikanci su u velikoj meri gajili simpatije prema poniženoj prvoj dami, mada je ona, otkrivaju beleške Dajen Bler, sebe pre videla kao krivca za muževljev skandal a ne njegovu žrtvu. Ovo otkriće dolazi u vreme kada svi očekuju da će Klintonova, koja u Americi važi za feministkinju, istaći nominaciju za predsedničke izbore 2016, i kada njene demokrate optužuju Republikansku stranku da je pokrenula „rat protiv žena” jer se mnogi članovi te stranke protive pravu na abortus.

Na česte prozivke demokrata, republikanski senator Rend Pol iz Kentakija je nedavno podsetio na to da je Bil Klinton i na mestu šefa države bio seksualni predator.

Blerova, koja je radila u predsedničkim kampanjama Bila Klintona 1992. i 1996, napisala je da je sličan skandal progonio Klintonove kada su prvi put bacili oko na Vašington. Moćna politička porodica smišljala je kako da zaustavi pisanje novina o aferi Klintona i Dženifer Flauers koja je tvrdila da je 12 godina bila u vezi sa Klintonom. Strategija koju su smislili bila je da se ova žena oblati u javnosti kao „varalica, lažov i moguće i kriminalac da bi se zaustavila ova i slične priče”.

Zapisi kućne prijateljice Klintonovih otkrivaju i to da je Hilari za novinare smatrala da „imaju veliki ego, a nemaju mozak”, kao i da joj nikako nije bilo jasno zašto su svi u Vašingtonu „tako nestrpljivi da ih (Klintonovi) unište”.

„Znam da ljude zbunjuje kada promenim frizuru, znam da bi trebalo da se pretvaram da nemam svoje mišljenje, ali jednostavno to neću da uradim. Navikla sam da pobeđujem i nameravam da pobedim pod mojim uslovima”, kazala je Klintonova svojoj dobroj prijateljici.

Ovaj insajder otkriva i to da je Klintonova bila suočena sa rezultatima javnog mnjenja koji su pokazali da birači misle da „samo neko previše politički ambiciozan, previše jak i previše bezobziran može da preživi takve kontroverze”.

Kako su oni koji su je smatrali „surovom” bili većina među glasačima demokrata, Hilari Klinton je izgubila na izborima za nominaciju Demokratske stranke 2008. Tako je propao drugi pohod na Belu kuću bivše „prve porodice”. Treći se sprema za 2016. kada će Amerikanci odlučiti da li sa Klintonovima žele „još jedan krug”.

J. Stevanović

objavljeno: 13.02.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.