Izvor: Politika, 03.Okt.2013, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hilari Klinton ne želi da oskarovac snima film o njoj

Najverovatnija kandidatkinja za predsedničku nominaciju 2016. ne želi da se detaljnije čeprka po njenoj biografiji

Hilari Klinton okružila se jakom i dobro obaveštenom ekipom savetnika, pa je čak i tako značajna TV mreža kao što je Si-En-En morala da odustane od namere da o njoj napravi komercijalni dokumentarac, dok je En-Bi-Si u istom danu digao ruke od filmovane serije o njenom životu.

Razumljivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je što su planovi ovih uticajnih kuća da o najverovatnijoj kandidatkinji za predsedničku nominaciju Demokratske stranke 2016. naprave filmovanu biografiju razljutili republikance koji su poručili da će onemogućiti prenos njihovih debata pomenutim TV mrežama ukoliko ostvare svoje projekte vezane za Klintonovu. Međutim, mnogo jače barikade na putu do svoje šefice postavili su upravo najbliži savetnici nekadašnje prve dame i doskorašnje ministarke spoljnih poslova SAD.

Po svedočenju Čarlsa Fergusona, nesuđenog autora filma o njoj, koji je za svoj dokumentarac „Globalna kriza” („Inside job”), dobio Oskara 2010. godine, Si-En-En ga je angažovao još krajem prošle godine i odredio mu dobar honorar. Ali kada se sastao sa savetnicima Klintonove i predočio im svoj portfolio, oni su odmah počeli da se mršte.

Oskarom nagrađena „Globalna kriza” je priča o ulozi Volstrita u izazivanju svetske finansijske krize, a veze Klintonovih sa bankarima Volstrita su veoma tesne. Osim toga, Fergusonov film „Bez kraja na vidiku” je o američkom ratu u Iraku za čije je otpočinjanje tadašnja senatorka Njujorka glasala. Film ukazuje i na autorova ubeđenja koja bi, prema proceni savetnika, mogla da naškode Klintonovoj u predizbornoj kampanji.

Sa Nikom Merilom, savetnikom za medije Klintonove, Ferguson je popio kafu u hotelu „Ric-Karlton” u otmenom delu Vašingtona, Džordžtaunu, i tada je od njega tražio da mu omogući da sa Klintonovom napravi seriju intervjua koje bi koristio u najavljenom dokumentarcu.

Ali ubrzo je ćaskanje uz kaficu preraslo u burnu debatu. Kada se oskarovac požalio da su mnogi pomoćnici Klintonove uputili instrukcije potencijalnim sagovornicima da ne sarađuju sa autorom filma, Meril je izrazio sumnju u njegove dobre namere. Rastali su se sa neugodnim osećajem da nije došlo ni do kakvog dogovora.

Sledilo je tromesečno verbalno ratovanje između savetnika i Fergusona, koji je želeo da istraži njenu karijeru od samog početka, od kada je radila u jednoj pravnoj firmi u Litl Roku u Arkanzasu. Najzad, pre tri dana, Ferguson je obelodanio da nije u stanju da dopre do Klintonovih.

„Shvatio sam da ne mogu da napravim film kojim bi se ponosio”, napisao je u okviru kolumne na vrlo čitanom portalu „Hafington posta”, dodajući da su ga savetnici Klintonove pritiskali da taj film ne bude suviše oštar.

Ferguson je, a to je još jedan detalj koji mu ne ide u prilog, u Obaminu predsedničku kampanju za drugi mandat u Beloj kući 2008. godine uložio 30.000 dolara. Klintonova je tada bila šefica diplomatije, ali očigledno nije zaboravila kako se četiri godine pre toga ljuto ali neuspešno borila da nadjača Obamu i postane predsednički kandidat Demokratske stranke.

Si-En-En je odbio da komentariše zašto se odustalo od ovog poduhvata, a ni En-Bi-Si nije mnogo objašnjavao poništavanje svog projekta filmovane serije. Umesto toga juče su izašli u javnost najnoviji rezultati ispitivanja javnog mnjenja. Po njima, Klintonova ima dvocifrenu prednost nad svim drugim potencijalnim kandidatima na predsedničkim izborima 2016.

Iako se u Americi njena kandidatura uzima kao gotova stvar, ona se još nije izjasnila da li namerava da još jednom krene u predsedničku trku koju je izgubila 2004. Ali njeni savetnici pažljivo biraju novinare, autore i umetnike, koji bi u toj trci mogli da joj pomognu. Odbacuju se oni za koje se sumnja da će joj odmoći. Među njima je izgleda i Ferguson, iako je za svoje umeće u pravljenju dokumentaraca dobio najviše američko filmsko priznanje.

Zorana Šuvaković

objavljeno: 04.10.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.