Izvor: Deutsche Welle, 02.Mar.2016, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hilari Klinton je čista volja

Posle Super-utorka jasno je da u predizbornoj kampanji kandidata za kandidate za predsednika ili predsednicu SAD Hilari Klinton nosi fenjer. Republikanci su u krizi, smatra Ines Pol.

Hilari Klinton je jasna pobednica ovog Super-utorka. Zapravo je više ništa ne može zaustaviti. Previše je delegata koji su je direktno podržali i koje je mogla da okupi iza sebe dok je Berni Sanders još mogao da joj bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << ozbiljna konkurencija – iako je u četiri savezne države osvojio većinu.

Ovo je trenutak u kome se piše istorija. Vrlo je verovatno da će Hilari Klinton biti prva žena koja će postati kandidatkinja za predsedničku funkciju. Ništa ne može da je obeshrabri, ni seksualne afere njenog supruga, ni politički udarci. Od nje se može naučiti da nije strašno pasti sa konja na magarca – ne valja samo ostati ležeći na zelenoj travi!

Republikanci su najveći gubitnici

Ta žena je čista disciplina i volja. Ne bi bilo pravedno redukovati tu volju samo na želju za vladanjem. Ona se kontinuirano bori za svoje predstave o boljem i pravednijem svetu. Bez njenog angažovanja ne bi bilo ni „Obamakera“, zdravstvenog staranja o svima.

Ines Pol, DW

Ne moramo se slagati sa njenim političkim i ekonomskim konceptima. Danas je dan kada to angažovanje treba da dobije priznanje. Jer, i u ovoj, 2016. godini, Amerika je više od Donalda Trampa.

A to saznanje nam pokazuje ko je veliki gubitnik ove večeri. Kao što se i očekivalo, Tramp je u velikom stilu pobedio u sedam od dvanaest saveznih država. Ted Kruz je osvojio poneki poen jer je pobedio u Teksasu i Oklahomi. Ali, moralo bi da se desi čudo da bi on preoteo vodeću poziciju od Trampa.

Marko Rubio je uzdrman, iako su se mnogi umereni Republikanci očajnički nadali da će senator iz Floride osvojiti još poneki poen zbog svojih poslednjih napada na Trampa. Ali, ta bitka je završena.

Treba li proglasiti drugog kandidata?

Hoće li ta stranka zaista proglasiti Donalda Trampa za svog predsedničkog kandidata kada se njeni delegati okupe na velikom kongresu? Poznati političari već počinju da otvoreno razmišljaju o mogućnosti da mu uskrate svoju podršku. To jest, da proglase jednostavno nekog drugog za predsedničkog kandidata.

Ali, kakvo bi to bilo shvatanje demokratije kada delegati iz pojedinih saveznih država ne bi poštovali rezultate glasanja birača? Uz svo razumevanje za situaciju u kojoj se nalazi ta stranka, onaj ko ozbiljno shvata izbore, mora i da prihvati njihove rezultate, makar oni bili i bolni.

Osim toga, Donald Tramp je još vrlo rano najavio da će u slučaju nužde da stupi u predizbornu trku kao nezavisni kandidat. Znači, bez partijske knjižice, ali sa ubeđenjem da niko ne može da ga zaustavi, pa ni stranka koju je zastupao u predizbornoj trci - i kojoj bi tako priredio ozbiljne egzistencijalne probleme sa kredibilnošću.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.