Hilari Klinton: SAD možda odustanu od štita u Srednjoj Evropi

Izvor: Blic, Beta, 10.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hilari Klinton: SAD možda odustanu od štita u Srednjoj Evropi

Državni sekretar SAD Hilari Klinton po prvi put je danas u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Češke Karelom Švarcenbergom nagovestila da SAD mogu odustati od razmeštanja antiraketnog štita u Srednjoj Evropi, javljaju česki mediji iz Vašingtona.



"Ukoliko uvidimo promene u ponašanju Irana u odnosu na njegov nuklearni program koji mi vidimo kao pokušaj da dođe do nuklearnog oružja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mogli bismo da revidiramo svoje planove protivraketne odbrane, ali od toga smo jako, jako daleko", kazala je Klinton novinarima posle sastanka sa Švarcenbergom.

Varšava i Prag bi prihvatili štit, a šefica američke diplomatije je dodala da SAD imaju razumevanja za njihovu želju da ne budu ugroženi nuklearnim raketama neprijateljskih režima.

Švarcenberg je još juče, na početku posete SAD, naglasio da Češkoj ne bi smetalo ako bi, zbog globalne ekonomske krize, kasnila izgradnja radarske baze štita u poligonu Brdi južno od Praga i baza bila izgrađena tek 2015. godine. Hilari Klinton je, međutim danas upozorila da o antiraketnom štitu odlučuju tehnički aspekti, dok je novac od drugorazrednog značaja.

"Tu mogu da budu i ekonomski aspekti, ali uvek smo u tome videli tehnički izazov - da bilo kakav sistem ispunjava svoj cilj", kazala je Klinton.

Razmeštanje raketa u Poljskoj i postavljanje radara u Češkoj, predsednik SAD Barak Obama je uslovio time da se pokaže da štit zaista funkcioniše, jer za sada nema definitivne potvrde da li će biti efikasan. Najavu da bi, zavisno od ponašanja Irana, SAD revidirale plan širenja protivraketne odbrane na Srednju Evropu, šef češke diplomatije Švarcenberg međutim, ne vidi kao moguću najavu kraja projekta.

"Najvažnije što sam čuo je da smo mi zainteresovani, Amerikanci su zainteresovani i idemo dalje prema planu", kazao je večeras Švarcenberg češkoj televiziji o sastanku sa Hilari Klinton i sa državnim skretarom SAD za odbranu Robertom Gejtsom.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.