Frid zadužen za prebacivanje zatvorenika iz Gvantanama

Izvor: Blic, Beta, 13.Mar.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frid zadužen za prebacivanje zatvorenika iz Gvantanama

Američki državni sekretar Hilari Klinton imenovala je dugogodišnjeg diplomatu Danijela Frida za izaslanika zaduženog za prebacivanje zatvorenika iz pritvora Gvantanamo koji treba da se zatvori za godinu dana.



Frid, koji je do sada bio pomoćnik državnog sekretara za evropska pitanja, trebalo bi vrlo brzo da pređe na novu dužnost, rekao je danas portparol Stejt departmenta Robert Vud. Državni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sekretar smatra da treba da intenziviramo napore da bismo olakšali transfer zatvorenika iz Gvantanama u skladu sa obavezom koju je preuzeo predsednik Barak Obama da će se zatvor zatvoriti za godinu dana, dodao je Vud. Danijel Frid će biti na čelu ekipe koja će se baviti isključivo ovim pitanjem.

"Ogromno iskustvo ambasadora Frida će biti od neprocenjivog značaja u traženju pomoći stranih vlada kad budemo napredovali ka zatvaranju ovog zatvorskog centra", dodao je on.

Frid će imati zadatak da ubedi zemlje u Evropi i drugim oblastima da prihvate zatvorenike iz Gvantanama koji ne mogu da se vrate u svoje zemlje porekla zbog rizika da će tamo biti proganjani. On takođe treba da odredi koji od zatvorenika mogu biti pušteni, a kojima treba još suditi.

Fil Gordon novi američki izaslanik za Balkan

Frid će ostati na dosadašnjem poslu dok Senat ne odobri postavljenje novog pomoćnika za Evropu i Evroaziju, Fila Gordona, saopštio je portparol Stejt departmenta Robert Vud.

EU traži detalje o zatvorenicima iz Gvantanama

Evropa ne zahteva da primi bivše pritvorenike iz američke baze u zalivu Gvantanamo, na Kubi, i konačnu odluku o tome doneće na osnovu odgovora Vašingtona na niz konkretnih pitanja, rekao je evropski komesar pravde Žak Baro. Baro i češki ministar unutrašnjih poslova Ivan Langer, čija zemlja predsedava EU, posetiće u ponedeljak i utorak Vašington kako bi razgovarali sa američkim ministrom pravde Erikom Holderom i sekretarom za unutrašnju bezbednost Dženet Napolitano.

EU zahteva da joj se dostavi precizna procena zahteva za prijem bivših pritvorenika iz Gvantanama i potencijalnih rizika njihovog prijema.

"Razmotrićemo dobijene informacije, posebno u vezi sa prirodom američkog zahteva, koja nam još nije poznata, i o tome na koliko se zatvorenika odnosi. Pošto smatramo da su SAD te koje podnose zahtev, ne vidim zašto bi se one ograđivale", rekao je Baro za AFP.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.