DSS: Poseta Ešton i Klinton pritisak za priznanje KiM

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2012, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Poseta Ešton i Klinton pritisak za priznanje KiM

BEOGRAD -

Predstojeća poseta visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i američke državne sekretarke Hilari Klinton Beogradu predstavlja pritisak da Srbija dovrši proces priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije smatra potpredsednik DSS Slobodan Samardžić.

Samardžić je na konferenciji za novinare rekao da je dolazak Ešton i Klinton u Beograd "tempiran u vreme kada pritisak Brisela na Beograd oko priznanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kosova i Metohije dostiže svoj vrhunac".

"Ukoliko je Vlada Srbije spremna da primeni sporazume koji su dogovoreni sa Prištinom, to znači da se polako privodi kraju ova zaista nesrećna i tragična epizoda našeg državnog života, a Ešton i Klinton imaju zadatak i obavezu da pojačaju taj pritisak do belog usijanja i da dovrše ono što je započeto", tvrdi Samardžić.

Potpredsednik DSS je naveo da dodatne "komplikacije" predstavlja relacija Brisela i Prištine, odnosno to što će vrlo brzo Brisel krenuti u pregovore sa Kosovom o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Samardžić je rekao da to znači da će pregovori, ukoliko budu krenuli u duhu jednog od članova Studije izvodljivosti EU za Kosovo, koji podrazumeva međunarodne ugovore i sporazume EU sa državama, grupama država i međunarodnim organizacijama, sa Kosovom biti započeti kao sa samostalnom državom.

Zbog toga, kako je dodao, Vlada Srbije ima obavezu da Briselu postavi pitanje zašto je tako postupio i zašto je sada otvorio jednu stranicu odnosa sa Kosovom kao da je nezavisna država, a nije iskoristio druge mogućnosti da sa njim razgovora kao sa nedržavnim entitetom.

DSS, prema njegovim rečima, očekuje da će Vlada Srbije to pitanje otvoriti i da je dolazak Ešton u Beograd prilika za tako nešto.

Dačić: Klinton donosi poruku ohrabrenja

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je poseta Klintonove poruka ohrabrenja Srbiji da ide pozitivnim tokom, kojim je krenula njena vlada, bez bilo kakvih pretnji i ultimatuma.

Dačić je u Sremskoj Kamenici rekao da je to oproštajna poseta Klintonove od regiona, da će Srbija kandidovati više tema za razgovor među kojima evropske integracije, dijalog Beograda i Prištine, pitanje regionalne saradnje, borba protiv organizovanog kriminala i međunarodnog terorizma kao i druge teme ukoliko bude vremena.

Prema Dačićevim rečima Klintonova ne dolazi sa pretnjama jer za to kako je uz osmeh rekao uvek ima načina.

"Ne dolazi sa pretnjama ili ultimatuma, za to uvek ima načina i za to se ne prelazi toliki put. Niko to ne bi uradio i napravio negativan sastanak nekoliko dana pred izbore u svojoj zemlji" rekao je Dačić i podsetio da su uskoro izbori za predsednika SAD.

Dačić koji je i ministar policije je najavio da će posetu američke državne sekretarke i Ešton obezbeđivati oko četiri hiljade policajaca.

"Kada su mere obezbeđenja Klinton i Ešton, ili drugih međunarodnih zvaničnika tog ranga u pitanju tu nema subjektivnih procena ili smanjenja mera jer neko misli da je to nepotrebno" rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovska policija spremna za dolazak Klintonove i Eštonove

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Okt.2012

Kosovska policija saopštila je u ponedeljak da su završene pripreme za dolazak američke državne sekretarke Hilari Klinton i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton na Kosovo. "Policija Kosova će sa maksimalnom odgovrnošću i profesionalizmom ponuditi svoje usluge za obezbeđenje delegacija, obezbeđujući...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.