TEST: Panasonic Lumix HC-VX870 – Više od 4K

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 23.Mar.2016, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TEST: Panasonic Lumix HC-VX870 – Više od 4K

Plus: 4K video, slika u slici
Minus: Konektor za dodatke pokriva komande, ne dobija se odvojeni punjač
Čini nam se da je mogućnost snimanja video klipova pametnim telefonima i foto kamerama pomalo u zasenak bacila klasične kamkordere, barem kada je reč o amaterskoj videografiji. Činjenica je, međutim, da namenska video kamera poseduje brojne prednosti i pogodnosti, kao i da su kvalitet snimaka i zvuka, kao i ergonomija korišćenja, i dalje na značajno višem nivou. Zbog toga će ljubitelje pokretnih slika obradovati naš gost, Panasonic HC-VX870.
Prepoznatljiva forma
Radi se o kameri dobro poznatog oblika, sa valjkastim izduženim telom, zaobljenim za udobno držanje u ruci, čak i u dužem periodu vremena. Premda izrađeno od čvrste tamne plastike, kućište je veoma lagano, lakše nego što se čini na prvi pogled. To znači da kamera može biti uz vas tokom celog dana, a da ne predstavlja opterećenje. Sa desne strane je ugrađen dopadljivi kaiš kroz koji se proturi šaka kako bi kamera bila dodatno učvršćna i zaštićena.
Najveći deo suprotne bočne stranice pokriva jasni i oštri široki LCD ekran dijagonale 3 inča, ugrađen u vratanca koja se otvaraju pod uglom od 90 stepeni i rotiraju oko svoje ose tako da imate direktna pogled na kadar čak i kada snimate iz ekstremnih uglova. Displej je osetljiv na dodir pa je upravljanje postavkama i komandama brzo i jednostavno, a tu je i pomoćni točkić na spoju ekrana sa mogućnošću „klika“. U praksi smo za menjanje podešavanja češće upotrebljavali ekran nego hardverski točkić, premda postoje situacije kada je i on zgodna opcija, uključujući i manuelno fokusiranje.

Ispod ekrana su smešteni konektori (USB, HDMI, A/V), kao i nekoliko hardverskih tastera. Tu je i izlaz za eksterni mikrofon, što je pomalo nezgodno rešenje jer ne možete da zatvorite poklopac ekrana kada je mikrofon priključen dok snimate u pokretu. Baterija, smeštena pozadi, relativno je mala ali će izdržati celodnevnu upotrebu. Nije nam se svidelo što se uz uređaj ne isporučuje eksterni punjač. To znači da se baterija dopunjuje dok je na kameri pa ne možete rezervnu bateriju dopunjavati nezavisno.
Odmah iznad baterije je otvor u koji se smešta dodatak sa „hladnim“ spojem (konektor za blic bez elektronskih veza). Koristi se kao nosač za eksterni mikrofon, LED svetlo i druge opcione dodatke. U nekim slučajevima može se desiti da nakačeni dodatak prekrije kontrole zumirnanja i okidanja statičnih snimaka i oteža njihovo korišćenje. Srećom, u realnoj amaterskoj upotrebi, kojoj je VX870 prvenstveno namenjen, ovaj problem će se retko manifestovati. Sa druge strane, moramo da pohvalimo ugrađeni 5.1 mikrofon sa „zumiranjem“ u zavisnosti od udaljenost od objekta snimanja i elementarnom zaštitom od smetnji prouzrokovanih vetrom.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.