TEST:  LG 34UM68 – Širina monitora do perifernog vida

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 23.Mar.2016, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TEST: LG 34UM68 – Širina monitora do perifernog vida

Plus:
Odličana ergonomija u podešavanju svih parametara monitora
Jedinstven osećaj u igranju sa 21:9 rezolucijom
Minus:
Previsoka cena i pored izostavljanja DisplayPort kabla
previsoka pikselizacija usled premale rezolucije na ogromnoj dijagonali od 34″
U poslednje dve godine, industrija monitora predstavlja jedno od najuzbudljivijih tržišta u okviru IT-a. Razvoj različitih tehnologija istovremeno, imao je izuzetan sinergetski efekat na celokupnu industriju, što za rezulat ima da nam je danas na raspolaganju ogroman broj različitih modela i za bilo koji od njih je jako teško reći bilo šta negativno. Nama je na test došla perjanica giganta na tržištu monitora, kompanije LG. Kroz duži period druženja, stekli smo prilično iskristalisanu sliku u vezi sa aktuelnim trenutkom razvoja tržišta monitora, kao i blagi uvid u ono što nas čeka u skorijoj budućnosti.
LG 34UM68 je naslednik modela 34UM67, koji je kompanija LG sredinom prošle godine lansirala. Logično je za pretpostaviti da u tako kratkom periodu, fokus je bio na ispravljanju svih sitnijih zamerki na inače vrlo dobar i u datom momentu jedinstven monitor. LG je iskoristio isti panel i istu elektroniku, a kompletno je redizajnirao kućište moniotora, skupa sa stopom. Na ovaj način u potpunosti je promenjena ergonomija upotrebe na bolje. LG 34UM68 sada dolazi sa VESA 100×100 kompatibilnom stopom, koja omogućava potpunu fleksibilnost u domenu podešavanja pozicije monitora. Podsećanja radi, prethodnik je imao veoma kratku, fiksnu stopu sa postoljem, koja je estetski delovala lepo, ali je u potpunosti ograničavala podešavanje poprilično glomaznog monitora od 34“.
Takođe, LG je promenio i sistem OSD navigacije implementacijom njihovog čuvenog „džojstik“ navigacionog sistema, koji definitivno predstavlja najbolji i najintuitivniji način snalaženja u opcijama za podešavanje slike monitora. A opcija za podešavanje ima na pretek. Uz malo znanja i adekvatne tehničke mogućnosti, moguće je izuzetno precizno podesiti željeni kvalitet slike. To će profesionalci umeti da cene, a za sve obične korisnike, fabrička kalibracija je više nego dovoljna.

Kao što smo rekli, LG je akcenat stavio na menjanje ergonomije monitora, dok je panel i dalje poznati AH-IPS rezolucije 2160×1080. U praksi to znači da kupac dobija ogroman monitor odnosa stranica 21:9 sa odličnom reprodukcijom boja. Sa ovim činjenicama na umu, jedna stvar je nedvosmislena – ovo je monitor orijentisan ka igračkoj populaciji i to predominantno onoj grupi kojoj „refleksne pucačine“ nisu na prvom mestu na lestvici prioriteta.
Kao i njegov prethodnik, LG 34UM68 donosi podršku za AMD-ovu fenomenalnu tehnologiju promenljivog osvežavanja – FreeSync. Implementacija ove tehnologije omogućava potpuno novi, viši, nivo konfora u igranju. Razlog je potpuno odsustvo tzv. cepanja slike, kada se isključi vertikalna sinhronizacija, pa kartica šalje veći broj frejmova, nego što je monitor u stanju da prikaže. Takođe uklanja se i efekat zastajkivanja, kada je uključena fiksna vertikalna sinhronizacija, a grafička kartica nije u stanju da isporuči fiksni broj frejmova. Jednostavno, na monitoru se uvek iscrtava adekvatan broj sličica u sekundi koji omogućava tečnu animaciju i ugodno igranje. Premda tehničko objašnjenje može zvučati šturo i od čitaoca zahteva vizuelizaciju napomenutih situacija, jedno vam garantujemo – ko se jednom počne igrati na monitoru sa AMD FreeSync tehnologijom, više se ne može igrati na običnom monitoru koji nema dotičnu tehnologiju.
Trenutno postoje tri vrste igara – one koje prirodno podržavaju igranje u 21:9, one koje je moguće podesiti (ili naterati) da podržavaju ovu razmeru stranica i igre koje u opšte ne podržavaju. Najbitnije je da je vrlo malo onih koje ne podržavaju uopšte, te da sve nove podržavaju prirodno i da je podrška odlična. Mi smo probali sa velikim brojem različitih igara i oformili smo mišljenje da ne postoji tip igre koja nema koristi od 21:9. Nama se najviše dopalo igranje novog Far Cry-a. Bukvalno dobijanjem na širini slike, dobijete veći osećaj razmera sveta u kom se igra odvija. Jednostavno, igranje u 21:9 je prava stvar.
Na kraju, ako ste željni igranja na panoramski razvučenoj površini, naš savet je kupovina tri monitora sa tankim ivicama – LG ima više od nekoliko fantastičnih modela ovih karakteristika, i njihovo spajanje u AMD Eyefinity konfiguraciju. Tri puta po 21:9 je doosta široko!
#td_uid_17_570cd64e6b172 .td-doubleSlider-2 .td-item1 { background: url(http://i0.wp.com/www.tech-lifestyle.com/wp-content/uploads/2016/03/34UM68_1-inscreen-1.jpg?resize=80%2C60) 0 0 no-repeat; } #td_uid_17_570cd64e6b172 .td-doubleSlider-2 .td-item2 { background: url(http://i1.wp.com/www.tech-lifestyle.com/wp-content/uploads/2016/03/34UM68_5.jpg?resize=80%2C60) 0 0 no-repeat; } #td_uid_17_570cd64e6b172 .td-doubleSlider-2 .td-item3 { background: url(http://i1.wp.com/www.tech-lifestyle.com/wp-content/uploads/2016/03/34UM68_8.jpg?resize=80%2C60) 0 0 no-repeat; }
1 od 3


















LG 34UM68
Rezolucija: 2560×1080
Odnos stranica: 21:9
Odnos kontrasta (DFC): Mega
Osvetljenje: 300cd/m2
Skaliranje: 99 odsto Adobe sRGB spektra boja
Dubina boja: 8bit, 16,7M
Ekran: IPS (Ugao gledanja: 178/178)
Interfejs: dva HDMI 2.0 ulaza; HDCP 2.2; Ulaz za ekran 1.2; Izlaz za slušalice
Karakteristike: Screen Split funkcija za multi-tasking; Game Mode sa stabilizatorom crne boje; Freesync (DP 48~75Hz); PBP (Picture-by-Picture); Flicker Safe funkcija; Postolje koje se prilagođava (visina/podešavanje nagiba (-5°~20°)/zakretanje/okretanje)
Završna obrada ekrana: Bez sjaja
Ugrađeni zvučnik: 7W x 2
Montiranje na zid (100 X 100mm)
Cena: 81.990 RSD
Kontakt: www.lge.rs

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.