Ilon Mask traži dobrovoljce za testiranje implantata u mozgu

Izvor: B92, 25.Nov.2023, 11:39

Ilon Mask traži dobrovoljce za testiranje implantata u mozgu

Neuralink je dobio "zeleno svetlo" od FDA, pa sada može da krene sa traženjem dobrovoljaca koji bi učestvovali u prvim kliničkim ispitivanjima implantata u mozgu.

Cilj kompanije Ilona Maska jeste da ovom tehnologijom omogući ljudima sa nekom vrstom invaliditeta da povrate ili bar poboljšaju motorne funkcije. Zainteresovani kandidati moraju se registrovati upravo za ove svrhe.

Neuralink već godinama radi na projektima koji se tiču postavljanja implantata u mozak, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a Amerikanci stariji od 18 godina koji imaju neke fizičke invaliditete sada mogu da učestvuju u ispitivanjima, ukoliko ispune sve neophodne uslove.

Ispitivanju na ljudima prethodi ispitivanje na životinjama, pa je tako Neuralink u nekoliko navrata objavljivao video-snimka na kojima se vidi kako to funkcioniše. Na jednom od njih, tako, makaki majmun igra prostu video igru kontrolišući je implantatom u mozgu.

Kako je Mask rekao, krajnji cilj Neuralinka jeste da "čovečanstvo postigne simbiozu sa veštačkom inteligencijom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.