Izvor: Blic, 22.Dec.2016, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

4 isplative veštine koje možete da naučite u 2017. godini

4 isplative veštine koje možete da naučite u 2017. godini

U potrazi za odgovorom na pitanje šta tačno poslodavci traže, LinkedIn je analizirao milione podataka u procesu regrutacije koji se odvijao protekle godine na ovoj mreži. Dok su neka poslovna znanja u međuvremenu zastarela, podaci istraživanja pokazuju da su IT veštine uveliko tražene i da će ovaj trend biti vodeći u svakoj oblasti rada i narednih godina. Ovo su neke od najtraženijih veština za kojima će poslodavci tragati i u 2017. godini, a koje i vi možete uspešno da savladate.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
1. Programiranje

Digitalno doba utiče na transformaciju gotovo svakog biznisa, bio on mali, srednji ili veliki. Kompanije sve više uviđaju potrebu da predstave svoje proizvode i usluge online putem web sajtova, upravljaju svojim bazama podataka, i unaprede svoje poslovanje implementacijom najmodernijeg softvera. Ovakve zahteve ispunjava profil web developera, zbog čega je web development visokotražena, ali i plaćena veština, što potvrđuje i istraživanje LinkedIna, gde je potražnja za ovim zanimanjem porasla u odnosu na prethodnu godinu.

2. Web dizajniranje

Pošto online interakcija sa kupcima zahteva jednostavnost, kreativnost i funkcionalnost, jedno od zanimanja koja pokazuju porast u popularnosti je i user interface design. UI dizajneri su zaslužni za to da sajtovi vizuelno dobro izgledaju, a uz to budu efikasni i prilagodljivi potrebama korisnika, te su zbog toga neophodni svakom preduzeću koje radi na svom online prisustvu. Oni koji se usavrše u ovom domenu web dizajna ne samo da neće brinuti o svom zaposlenju u godinama koje predstoje već će biti i izuzetno plaćeni, što web dizajn stavlja u vrh liste najboljih profesija današnjice.

3. Razvijanje mobilnih aplikacija

Pretraživanje interneta preko mobilnih platformi u protekloj godini po prvi put u istoriji nadmašilo je ono putem računara, zbog čega raste i potreba za ekspertima koji će razvijati programe i aplikacije specijalno za operativne sisteme koji pokreću savremene, pametne telefone. Prema istraživanju LinkedIna, porast tražnje za stručnjacima koji se bave mobile developmentom tek predstoji, te raste i interesovanje za programe koji se bave obukom budućih programera Android, Windows ili iOS aplikacija.

4. SEO optimizacija

LinkedIn takođe predviđa i nastavak trenda tražnje za marketing stručnjacima naredne godine, a među njima tržištu su trenutno najpotrebniji SEO eksperti. Nije ni čudo, jer su upravo oni zaduženi za pozicioniranje sajtova na pretraživaču, a važnost online vidljivosti shvataju i oni koji tek ulaze u internet svet. Tako, SEO kursevi kao kvalifikacija u radnoj biografiji omogućiće vam ne samo da se bavite optimizacijom sajtova već i da ostvarite visoke prihode.

Ukoliko posedujete neke od ovih veština, ne zaboravite da ih istaknete na vašem LinkedIn profilu. S druge strane, ako to nije slučaj, sada je pravi trenutak da ih usvojite i učinite sledeću godinu produktivnom i profitabilnom. Pronađite odgovarajuće mesto gde ćete steći praktične IT veštine bez godina učenja i zamaranja nepotrebnim gradivom, i za manje od godinu dana osigurajte svoje mesto na listi najtraženijih stručnjaka 21. veka.

Nastavak na Blic...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.