Ðukanović: Razgraničenje će biti jedna od tema u Briselu

Izvor: Vesti-online.com, 03.Sep.2018, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ðukanović: Razgraničenje će biti jedna od tema u Briselu

Potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Ðukanović veruje da će razgraničenje Srba i Albanaca biti jedna od tema predstojećeg dijaloga Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Briselu 7. septembra.

On kaže da se može očekivati da će nakon tog susreta u široj javnosti biti mnogo više informacija nego do sada o tome kako će izgledati sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Kada je reč o razgraničenju, skreće pažnju da "postoje limiti u opredeljenosti vodećih aktera međunarodne zajednice po ovom pitanju. "

 - Sa jedne strane imamo nešto fleksibilniji stav SAD, dok je, pre svega Nemačka, izrazila jedan prilično krut stav po tom pitanju. U ovom trenutku možda ne bi ni trebalo stavljati poseban akcenat na to pitanje, već da se proces dijaloga nastavi i da rezultira konačnim sporazumom - naglasio je on.

U narednih nekoliko nedelja ili meseci, kako kaže, možemo očekivati zajedničku aktivnost EU i SAD da dođe do sporazuma Beograda i Prištine.

- EU je neko ko je posrednik u procesu i neko ko ima značajnu ulogu. SAD, takođe, ima značajan uticaj. Videli smo kada je bio spor između Grčke i Makedonije, koliko je tu sinergija između SAD i EU ubrzala da do postizanja tog sporazuma dođe. Ovde možemo očekivati sinergiju narednih nekoliko nedelja ili možda meseci - rekao je on.

Ðukanović očekuje da će Skupština Kosova koja je za sutra najavila usvajanje rezolucije koja bi onemogućila Hašimu Tačiju, ali i bilo kome drugom, da razgovara o teritorijalnoj celovitosti Kosova, u mnogome ograničiti mogućnost Tačija da pregovara o potencijalnoj promeni granica.

On smatra da najbitnije da se dijaloga nastavi i da rezultira konačnim sporazumom.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.