Završnica kampanje na Kosovu

Izvor: B92, 07.Dec.2010, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završnica kampanje na Kosovu

Priština -- Završnicu izborne kampanje na Kosovu obeležavaju sukobi među pristalicama različitih političkih stanaka koje su po istraživanjima skoro jednake.

Verbalni sukobi među pristalicama dve vodeće partije na nekim mestima su prerasle i u ozbiljnije fizičke obračune, ali bez većih posledica.

DPK Hašima Tačija u prvih nekoliko dana predizborne kampanje ima najviše pristalica na Kosovu, ali samo dva odsto više od DSK koji je nekada vodio Ibrahim Rugova, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a koji odnedavno vodi gradonačelnik Prištine Isa Mustafa.

Istraživanje pokazuje da je Isa Mustafa najpoželjniji lider među kosovskim Albancima, Hašim Tači je pao na drugu poziciju, a treći je lider pokreta „Samoopredeljenje" Albin Kurti.

DPK je na prvom mestu sa 30 odsto glasova, DSK je druga sa 28 odsto glasova, "Samoopredeljenje" je treće sa 16 odsto. Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja je četvrta sa 12 odsto, Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija peta sa 7 odsto, partija „Novi dah" šesta sa 6 odsto.

Istraživanje pokazuje da će izlaznost porasti na 70 odsto, dok je za većinu ispitanika nova koalicija između dve najveće partije DPK i DSK neprihvatljiva.

Istraživanje dalje beleži da većina ispitanika smatra da će DSK i ABK zabeležiti povećanje broja glasača.

Verbalni i fizički sukobi

Druga i poslednja nedelja predizborne kampanje pred vanredne parlamentarne izbore na Kosovu 12. decembra podigla je tenzije i uzajamne optužbe među strankama koje okupljaju kosovske Albance, a verbalni sukobi prerasli su u oružane obračune pristalica dve najveće stranke, ali bez težih posledica.

Do incidenta je došlo u naselju Vranjevac u Prištini kada su se sukobili pristalice Demokratske partije Kosova Hašima Tačija i Rugovinog Demokratskog saveza Kosova čiji je kandidat Isa Mustafa, zbog čega je Tači odustao od najavljene partijske promocije.

Odlazeći premijer i lider DPK-a Hašim Tači vratio se u izbornu trku napadima na protivnike, sličnim kao i 1999. godine, ali sada meta nije DSK-a, već pokret "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija koji bi, prema najnovijim istraživanjima, bio treća stranka po broju dobijenih glasova kosovskih Albanaca.

"Vaše glasove će tražiti i neke lažne patriote koji pozivaju na nacionalno ujedinjenje. Isti oni koji su bili protiv nacionalnog autoputa", rekao je Tači obraćajući se juče pristalicama u Uroševcu, gradu u kojem je pre Tačija skup održao vođa pokreta "Samoopredeljenje".

"Ni Amerika ni Evropa ne komuniciraju sa njima, oni se nikoga ne tiču, pa ni Kosova", rekao je Tači i optužio rukovodstvo "Samoopredeljenja" da je pobeglo i od rata "Oslobodilačke vojske Kosova".

"Kada smo ih pozivali u OVK, oni su došli u Prištinu i predali se Srbiji", rekao je Tači.

"Nezavisnost Kosova je trebalo da bude sloboda za građane i za razvoj, a ne sloboda za one koji su na vlasti i za njihovo bogaćenje. Građani Kosova danas imaju slobodu za trgovinu i slobodu za lutanje, ali ne i bilo kakvu vrstu slobode za trgovinu i putovanje. Kosovski narod je taj koji treba da se oslobodi takvih političara", rekao je Kurti u sportskoj hali "Karagač" u Peći, ispunjenoj do poslednjeg mesta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Trka između DPK i DSK, Kurti treći

Izvor: Danas, 07.Dec.2010

Demokratska partija Kosova Hašima Tačija i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe imaju gotovo izjednačenu podršku birača uoči vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, pokazalo je istraživanje prištinskog Kluba za spoljnu politiku.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.