Za sudbinu nestalih novinara odgovorna Priština

Izvor: Vesti-online.com, 06.Sep.2012, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za sudbinu nestalih novinara odgovorna Priština

Za to što se 14 godina ne zna sudbina dvojice otetih novinara Radio televizije Priština - Ranka Perenića i Đure Slavuja, odgovorni su Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, odgovorna je vlast u Prištini, Euleks, kazala je Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije, gostujuću u emisiji "Slobodno srpski" koja se emituje na mreži srpskih TV stanica na Kosmetu.

Zapad neće menjati politiku prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Srbiji, kaže Ljiljana Smajlović  

"Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije su pre tri godine organizovali protest u Prištini, i tada smo razgovarali sa generalom Iv de Kermabonom. Pitala sam ga 'da li možete da pomognete ljudima koji imaju podatke o nestalim kolegama, možete li nekome da ponudite novi identitet, imunitet od gonjenja, potpunu anonimnost'? Odgovorio je - mi ovde ne možemo nikakve druge zakone nego kosovske da sprovodimo. Kada sam pitala imaju li kosovski zakoni tu mogućnost? Odgvorio je - pitajte kolege koji su za to zaduženi. Onda sam pitala ljude iz Euleksa ali ni oni nisu umeli da mi odgovore. Sa kakvim sam se uverenjem vratila u Beograd, osim da niko ništa nije pokušao", objašnjava Ljiljana Smajlović.

Predsednica Udruženja novinara Srbije je rekla da je zahvalna Društvu novinara Kosova i Metohije za borbu za interese profesije. Govoreći o političkim prilikama, Smajlovićeva je ocenila da ne treba očekivati promene u stavu Zapada.

"Ne očekujem nikakve promene u stavu ni Amerike, ni Evropske Unije. Njihova politika je do sada njima davala jako dobre rezultate, oni svakako ne nameravaju da primaju Srbiju u Evropsku Uniju još neko vreme. Politika pritiska na Srbe da prihvataju normalizaciju, da se mire sa sudbinom, se mire sa nezavisnošću Kosova, to je osnovna politika i Brisela i Vašingtona, i ne vidim zašto bi je oni menjali", kaže Smajlovićeva.

Odgovarajući na seriju pitanja autora Budimira Ničića, u čije ime Beograd pregovara u Briselu, ako u pregovore do sada nisu bilu uključeni predstavnici Srba iz pokrajine, Smajlovićeva je kazala da je to, na neki način, podsetilo na pregovore Slobodana Miloševića o sudbini Bosne i Hercegovine.

"Čak i Milošević sa svojim ogormnim autoritetom nekoliko puta se dobro obrukao pred strancima, kada ga predriblaju Karadžić i Krajišnik. Navodno, kad on dovede Micotakisa na Jahorinu i na Pale, da legalizuju sporazum, a ona većina izglasa protiv... Beograd se nikada nije pobrinuo da stvarno dobije legitimitet, dozvolu i eksplicitni pristanak Srba sa Kosova. Beograd pregovara samo u ime Beograda odnosno Beograd je pregovarao samo u ime demokratske stranke. To je bio problem, što se jedna politička partija trudila da poboljša izborne šanse. A, nema puno primera u srpskoj istoriji da su se krupni teritorijalni ustupci činili kako bi se poboljšale izborne šanse jedne političke stranke, i to je ono šta je meni najviše smetalo", objasnila je ona.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.