Vekarić: Tači poziva na linč svedoka

Izvor: S media, 27.Dec.2010, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vekarić: Tači poziva na linč svedoka

Zamenik tužioca Srbije za ratne zločine Bruno Vekarić ocenio je danas da predsednik kosovske vlade Hašim Tači, najavom da će obelodaniti imena Albanaca koji su pomogli izvestiocu Saveta Evrope Diku Martiju da pripremi izveštaj o trgovini ljudskim organima, poziva na linč i preti svedocima.

"To je opasna i zabrinjavajuća najava", rekao je Vekarić u izjavi Tanjugu i dodao da je "uopšte veoma opasno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kada neko, protiv koga treba da bude pokrenuta istraga, preti da će obelodaniti imena svedoka".

"To je poziv na linč i pretnja svedocima", izjavio je zamenik tužioca za ratne zločine.

Tači preti Martijevim saradnicima

Vekarić je podsetio da je, po bilo kom zakonu, a i u Haškom tribunalu, ometanje postupka krivično delo i izneo mišljenje da bi medjunarodni faktori posle ove Tačijeve izjave trebalo da reaguju.

"U svakom slučaju, ovde prepoznajemo rukopis iz nekih drugih predmeta pred Haškim tribunalom (slučaj Haradinaj), kada su svedoci prosto nestajali pod čudnim okolnostima", rekao je Vekarić i dodao da su u Tužilaštvu, kao profesionalci, zbog ove Tačijeve izjave "veoma zabrinuti."

Marti je u izveštaju Tačija označio kao šefa "mafijaške grupe" koja kontroliše veći deo kriminalnih puteva na Kosovu i koja je odgovorna za trgovinu oružjem, narkoticima i ljudskim organima.

Martijev izveštaj odložio dijalog

Tači je u intervjuu albanskoj tv "Klan" izjavio da "postoje svedoci i dokazi o tome na koji način je pripreman izveštaj Dika Martija" i da će kada to bude objavio "mnoge osobe ukljucene u taj zločin pocrveneti".

"Neko ko je prekjuče rekao da želi iskrenu istragu, a potom govori o tome kako će da objavi listu svedoka koji su saradjivali sa Dikom Martijem, mislim da zapravo nema želju da se ta istraga sprovede kako valja", zaključio je Vekarić.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.