Vašington: Podela Kosova opasna

Izvor: B92, 16.Jun.2011, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašington: Podela Kosova opasna

Beograd -- SAD apsolutno odbacuju ideju o podeli Kosova jer je ta ideja opasna za ceo Balkan, izjavio je u Prištini pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon.

Gordon je nakon susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem kazao da su nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova zagarantovani.

Pomoćnik američkog sekretara za Evropu i Evroaziju je dodao da u Vašingtonu podržavaju dialog Beograda i Prištine.

Gordon, koji je juče posetio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beograd i Sarajevo, a nije davao izjave novinarima, u Prištini je rekao da da SAD izražavaju punu podršku suverenosti i teritorijalnom integritetu Kosova.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon izjavio je u Prištini da se SAD protive podeli Kosova jer ta ideja nije u ničijem interesu.

"Izražavamo snažnu podršku suverenosti, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Kosova. To je jasan stav SAD i on će nastaviti da bude takav. SAD su bile jasne sto se tiče podele Kosova. Mi ne dajemo komplimente toj ideji, mi smo protiv podele. Ne mislimo da bi ona bila u bilo čijem interesu", kaže Gordon.

Gordon je upozorio da bi podela vodila i ugrožavanju stabilnosti u regionu.

"Podela bi izazvala regionalne poslednice. Mislimo da bi to bilo negativno za ceo region. Balkan koji bi se zasnivao na crtanju granica oko svake etničke grupe predstavljao bi recept za nesreću. I to nije nešto što mi podržavamo.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Gordona i premijera Hašima Tačija, novinari su pokazali interesovanje i za nedavnu odluku EU da formira poseban tim za istraživanje navoda iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija. Tači je rekao da Kosovo ima puno poverenje u međunarodno pravosuđe

"Mi nemamo šta da krijemo. U interesu Kosova je da se ovaj proces zaključi što je brže moguće. Imamo poverenje u pravosudne organe i sarađivaćemo sa međunarodnim pravosuđem u vezi sa ovoim pitanjem", kaže Tači.

Gordon i Tači su potpisali sporazum o obrazovanju kojim je predviđena američka asistencija poboljšanju kvaliteta obrazovanja u osnovnom školstvu Kosova.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.