Ukida se medjunarodno nadgledanje nezavisnosti Kosova

Izvor: NaDlanu.com, 09.Sep.2012, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukida se medjunarodno nadgledanje nezavisnosti Kosova

PRIŠTINA, 9. septembra 2012. (Beta) - Medjunarodna upravljačka grupa sutra će, kako se očekuje, doneti odluku o prestanku nadgledanja nezavisnosti Kosova, koja po oceni kosovskog premijera Hašima Tačija predstavlja najveće medjunarodno priznanje Kosovu.

PRIŠTINA, 9. septembra 2012. (Beta) - Medjunarodna upravljačka grupa sutra će, kako se očekuje, doneti odluku o prestanku nadgledanja nezavisnosti Kosova, koja po oceni kosovskog premijera Hašima Tačija predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << najveće medjunarodno priznanje Kosovu.Sve pripreme za specijalno zasedanje Skupštine, koje će u zgradi Vlade početi u 16.30 nakon donošenja odluke gotove su.Sednici će prisustvovati brojne medjunarodne zvanice medju kojima su bivši specijalni izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari, ambasadori Volfgang Išinger i Frenk Vizner. Oni će se pralamentu obratiti, nakon predsednice i premijera Kosova Atifete Jahjage i Hašima Tačija.Medjunarodna upravljacka grupa sastavljena od predstavnika 23 evropske zemlje, koje su priznale nezavisnost Kosova, Turske i SAD, početkom jula je odobrila kosovskim institucijama da usvoje potrebne ustavne i pravne amandmane za okončanje nadzirane nezavisnosti.Odluka je doneta na sednici u Beču na osnovu ocene da Kosovo dovoljno sprovodi odredbe iz Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Kosova Martija Ahtisarija.Skupština Kosova je u skladu sa odlukom grupe u petak usvojila 22 amandama na Ustav Kosova, kojima se utvrdjuje ukidanje nadgledanja nezavisnosti, a usvojila je i zakon kojim se predvidja nastavak mandata Euleksa do sredine 2014. godine.Premijer Tači je nakon sednice ocenio da okončanje medjunarodnog nadgledanja nezavisnosti predstavlja najveće medjunarodno priznanje za Kosovo i pozvao gradjane da proslave taj istorijski uspeh.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.