Udruženje učesnika ratova: Srbija da povuče optužnicu protiv Divjaka

Izvor: Blic, 05.Mar.2011, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje učesnika ratova: Srbija da povuče optužnicu protiv Divjaka

PODGORICA - Crnogorsko Udruženje učesnika ratova od 1990. godine pozvalo je danas Srbiju da povuče poternicu za bivšim generalom Armije Bosne i Hercegovine Jovanom Divjakom, koji je osumnjičen za ratne zločine nad pripadnicima JNA.

Kako je navedeno, Srbija umesto poternice treba da se suoči sa svojom nespremnošću da se suprotstavi političkom pokroviteljstvu za ratne zločine nad pripadnicima srpskog naroda. "Izdavanje poternica za Agimom Čekuom, Hašimom Tačijem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << , Ejupom Ganićem, Tihomirom Purdom, Jovanom Divjakom i hapšenje istih, da bi potom bili oslobođeni, vređa dostojanstvo žrtava ratnih zločina, ponižava Srbiju i pravi od ratnih zločinaca nacionalne heroje", ističe se u saopštenju.

Gonjenje i sankcionisanje ratnih zločina, kako je saopšteno, treba prepustiti matičnim državama, uz nadzor evropskih institucija i asistenciju tužilaštava i sudova država nad čijim su državljanima počinjeni ti zločini.

"Događanja po srpskim poternicama prethodnih godina pokazala su da su pravo, pravda i istina u zvaničnoj Srbiji podređeni mišljenjima političkih moćnika sa strane i halabuci i pritiscima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i takozvanog Kosova", piše u saopštenju.

Kako je navedeno, ako Srbija ne odustane od poternice za Divjakom rizikuje nove pritiske i novo poniženje.

Završen protest u Sarajevu

U Sarajevu je danas, bez incidenata, završen protest više hiljada građana, koji su tražili oslobađanje Divaka. Nezadovoljstvo zbog hapšenja Divjaka njegove pristalice su izkazali duvajući u pištaljke i uzvicima podrške ratnom generalu, kao i pogrdnim rečima prema onim koji su ga uhapsili. Protesti su počeli okupljanjem ispred austrijske ambasade u Sarajevu, a završeni su ispred zgrade srpske ambasade u tom gradu, a prema zgradi srpske ambasade su bacali grudve snega i narandže. Ovo je drugi dan da su u Sarajevu organizovani protesti zbog hapšenja Divjaka.

Povezane vesti: Šest NVO optužuje Srbiju zbog poternice za Divjakom Divjak: Ne osećam se krivim za Dobrovoljačku ulicu Sarajevo uputilo protestnu notu Beogradu Uhapšen Kotoranin zbog ratnog zločina Na granici BiH i CG zaplenjeno devet kilograma skanka

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.