U novoj ponudi Pacoliju dva mesta umesto predsednika

Izvor: Blic, 12.Feb.2011, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U novoj ponudi Pacoliju dva mesta umesto predsednika

PRIŠTINA - U drugoj ponudi Alijansi novo Kosovo za formiranje koalicije, Demokratska partija Kosova Hašima Tačija predložila je da predsednik ANK Bedžet Pacoli u budućoj kosovskoj vladi obavlja funkcije potpredsednika i ministra spoljnih poslova, prenosi danas prištinski list ''Koha ditore''.

U novoj ponudi, Tači je ubacio i tri ministarstva i mesto predsednika Skupštine.

Kao i prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobijanja prve ponude, zvaničnci ANK-a su odmah odbili i drugu, ističući da žele mesto predsednika Kosova, jednog zamenika premijera, šest ministara i šest zamenika ministara.

U suprotnom, ostaće u opoziciji. Potpredsednik ANK-a, Ibrahim Makoli, rekao je da će radije ostati u opoziciji nego što će odustati od mesta predsednika.

Nezvanično, izvori lista u ANK su preneli, da je Pacoli kasno sinoć pozvao koalicione partnere kako bi još jednom razgovarali u vezi vladajuće koalicije, pošto je tokom jučerašnjeg dana kategorički tvrdio da ne želi da odustane od predsednika Kosova.

''Nemam nameru da odstupim od svojih stavova'', rekao je Pacoli ''Kohi Ditore’''.

S druge strane, DPK je posle sednice koja je trajala više od tri sata, takođe iznela svoj stav.

''Nastavićemo da pregovaramo sa ANK. Verujemo da ćemo narednih dana biti malo konkretniji, i mi i oni. Trenutno, DPK ima stav koji već imala’'', rekao je potpredsednik stranke Hajredin Kući nakon sednice predsedništva DPK.

Ukoliko Pacoli i njegova stranka istraju, Tači neće imati ni minimalnu većinu od 120 poslanika za formiranje nove vlade. Poslanici stranaka manjinskih zajednica neće biti dovoljni za vladu.

Ulazak u novu vladu sa Tačijem na čelu u startu su odbacili zvaničnici Demokratskog saveza Kosova i pokreta Samoopredeljenje, dok su i z Alijanse za budućnost Kosova uslovili ulazak u vladu ukoliko je pored DPK bude činio i DSK.

Povezane vesti: Tači izabrao Pacolija Stranka Ramuša Haradinaja: U vladu, ali bez Tačija Pacoli: Ulazim u koaliciju ako dobijem mesto predsednika Tači: Buduća vlada u ustavnom roku Pacoli ne bi u vladu u kojoj je i stranka Haradinaja

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.