Tačijevi najbliži saradnici u Švajcarskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2011, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tačijevi najbliži saradnici u Švajcarskoj

BERN -

Švajcarski Savezni ured za migraciju potvrdio je, kako navode mediji, da najbliži saradnici predsednika vlade Kosova Hašima Tačija - Azem Silja i Kadri Veseli, imaju boravišnu vizu sa dozvolom nastanjivanja u Švajcarskoj.

Taj dokument im omogućava putovanje bez vize u evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemlje i dobijanje švajcarskog državljanstva.

To je, piše švajcarski dnevnik na nemačkom jeziku "Zontagscajtung", "u suprotnosti sa odredbama švajcarskog zakona o strancima", u kojem se kaže da dozvolu nastanjivanja, tzv. C-ispravu, može da ima samo stranac koji prevashodno živi u Švajcarskoj.

Ko želi da ima C-ispravu, mora da dokaže da mu je "životno težište u Švajcarskoj", a o produžavanju važenja dozvole odlučuju kantonalni ili Savezni ured za migraciju.

Kako navodi švajcarski list, Silja je bio Tačijev ministar odbrane, a sada je izabran za poslanika Skupštine Kosova.

Veseli je, prema navodima "Zontagscajtunga", bio šef tajne službe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), "da bi potom mutirao u šefa tajne službe (Shik) Tačijeve stranke i time Tačijeve vlade" koja je raspuštene uoči proglašenje nezavisnosti Kosova.

Švajcarski dnevnik Silju i Veselija naziva "dvojicom najuticajnijih ličnosti u mladoj državi Kosovo", a Kadri Veselija i "sivom eminencijom" kosovske vlade.

Navodi se i da se obojica pominju u izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Matija o mogućoj trgovini ljudskim organima tokom rata za Kosovo.

"Tu se oni optužuju da su 1999. bili umešani u moguću trgovinu organima zatočenih i ubijenih protivnika. Nemačka tajna služba BND je 2005. Veselija i Silju označila kao značajne figure organizovanog kriminala na Kosovu. Euleks je Silji pre decembarskih izbora preporučio da se ne kandiduje zbog toga što je protiv njega u toku istraga zbog naručenih ubistava", navodi list.

Dodaje se da su "ambasador SAD u Prištini i izaslanik Evropske unije (EU) na Kosovu prošle sedmice upozorili Tačija da u novu vladu ne dovodi nikoga pod istragom", te da je "list Koha Ditore u tom kontekstu pomenuo Siju i druge ličnosti".

"Zontagscajtung" citira švajcarskog liberalnog političara Filipa Milera koji smatra da se "ne može tolerisati da ljudi kao Silja i veseli imaju švajcarsku C-ispravu" i poziva nadležne vlasti da preduzmu odgovarajuće mere.

Šef Ureda za migraciju kantona Soloturn najavio je u švajcarskom listu da će njegova institucija "proveriti navode da je Silja nedavno izabran u kosovski parlament" i da će se "ukoliko se pokaže da je to tačno, proveriti da li je to u skladu sa posedovanjem dozvole boravka u Švajcarskoj".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.