Tačijeve crvene linije

Izvor: RTS, 02.Avg.2011, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tačijeve crvene linije

Posle sastanka sa Robertom Kuperom kosovski premijer Tači, rekao da Priština neće pregovarati o granicama Kosova, kao i da nema povratka na status kvo kakav je na prelazima Brnjak i Jarinje vladao pre akcije kosovskih specijalaca. Kuper bez komentara.

Vlasti u Prištini povukle su crvene linije u pregovorima sa Beogradom, rekao je kosovski premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Hašim Tači posle tročasovnog sastanka sa predstavnikom Evropske unije Robertom Kuperom u Prištini.

"Posle nedavnih događaja na severu Kosova nema povratka na status kvo. Mi smo još jednom ponovili koje su to crvene linije u pregovorima sa Beogradom", rekao je Tači posle sastanka sa Kuperom i sednice vlade koja je održana odmah posle.

Robert Kuper, međutim, nije želeo da komentariše ishod susreta sa kosovskim premijerom.

Nabrajajući "crvene linije", Tači je naveo poštovanje kosovskog ustava, rezolucije koju je kosovski parlament usvojio pred početak dijaloga sa Beogradom i teritorijalni integritet.

"Pitanja prelaza 1 i 31 (Brnjak i Jarinje) su od suštinske važnosti za Kosovo, dok Beograd od toga pravi političko i predizborno pitanje", ocenio je kosovski premijer, navodeći da je podela Kosova neprihvatljiva za Prištinu.

"To bi povuklo otvaranje pitanje granica u regionu", rekao je Tači.

"Robert Kuper, kao i posle susreta sa srpskim zvaničnicima nije želeo da daje izjave, ali je glas Brisela preneo", rekao je Mihael Man, portparol Ketrin Ešton.

"Evropska komisija smatra da je na Kosovu potrebno što pre spustiti nivo napetosti i vratiti se dijalogu pod pokroviteljstvom Evropske unije kako bi se rešavala praktična pitanja od važnosti za svakodnevni život građana", rekao je Man.

"Odgovornost je na Beogradu i Prištini da se umanje napetosti, da se vrati mir i da se osigura bezbednost na Kosovu. Nasilje nikada neće biti tolerisano i jednostrani potezi, jedne ili druge strane, nisu od pomoći", rekao je Man.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tači: Nema povratka na "status kvo"

Izvor: B92, 02.Avg.2011

Priština -- Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da kosovska vlada neće povlačiti odluke donete o severu Kosova i da nema povratka na "status kvo"...Tači je posle razgovora sa evropskim posrednikom Robertom Kuperom rekao da je Kupera izvestio da kosovske vlasti imaju "crvenu liniju" u dijalogu...

Nastavak na B92...

Ahmeti: Podela Kosova destabilizovaće Makedoniju

Izvor: Blic, 03.Avg.2011, 00:40

Lider makedonske Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti podržao je večeras jednostranu akciju vlasti u Prištini za preuzimanje administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak i ocenio da bi eventualna podela Kosova izazvala destabilizaciju Makedonije..."Ukoliko dođe do promena granice, ne preuzimam...

Nastavak na Blic...

''Podela KiM destabilizovaće Makedoniju''

Izvor: Vesti-online.com, 03.Avg.2011

Lider makedonske Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti podržao je jednostranu akciju vlasti u Prištini za preuzimanje administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak i ocenio da bi eventualna podela Kosova izazvala destabilizaciju Makedonije..."Ukoliko dođe do promena granice, ne preuzimam odgovornost...

Nastavak na Vesti-online.com...

Kredit Svetske banke Kosovu za finansijski projekat

Izvor: S media, 03.Avg.2011

Svetska banka je izdvojila 4,5 miliona evra kredita za projekat jačanja finansijskog sektora i finansijske infrastrukture na Kosovu. Kredit Svetske banke je odobren na 20 godina, sa grejs periodom od 10 godina. ..Svetska banka je izdvojila 4,5 miliona evra kredita za projekat jačanja finansijskog...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.