Tači razljutio Švajcarce

Izvor: RTS, 03.Jan.2011, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači razljutio Švajcarce

Premijer Kosova Hašim Tači razljutio Švajcarce poređenjem Dika Martija sa Jozefom Gebelsom, a njegov izveštaj o trgovini organima sa nacističkom propagandom.

Izjava kosovskog premijera Hašima Tačija, u kojoj je specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija uporedio sa Jozefom Gebelsom, a njegov izveštaj o trgovini organima sa nacističkom propagandom, razljutilo je Švajcarce.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Prema pisanju švajcarskog dnevnika Maten, ovo poređenje je za švajcarske političare uvredljivo i nasilno.

Tvrdnje da je izveštaj Martija sačinjen na način koji je primenjivao Gebels za vreme Trećeg rajha, prema izjavama poslanika švajcarske skupštine, neprihvatljive su.

"Ne delim ovo viđenje o Kosovu, ali Marti je kolega prema kojem imam veliko poštovanje", rekao je lider Zelenih Ili Lojenberger.

Uporediti rad Dika Martija sa Gebelsom je neprihvatljiv potez koji je naišao na kritiku Iva Perena iz Švajcarske narodne partije.

"Ovakve neprihvatljive izjave su primer za jednu osobu koja nije za preporučivanje", istakao je Peren, komentarišući Tačijeve navode.

"Poređenje je neprihvatljivo i ove reči su uvredljive", rekao je Kristijan Lišer iz partije Lib/GE.

"Iako je narod Kosova patio pod tlačenjem svojih protivnika Srba, neprijateljska tirada Tačija škodi dobrim odnosima dve zemlje", konstatovala je Marija Rot-Bernaskoni iz PS/GE.

Na pitanje lista Maten da li Bern treba da reaguje na uvrede sa Kosova upućene Martiju, Ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je da "Švajcarska apeluje na pogođene zemlje da se ophode prema ovoj temi na ozbiljan način i doprinesu objašnjavanju optužbi koje se nalaze u izveštaju Saveta Evrope".

Ministarstvo spoljnih poslova dalje navodi da "Švajcarska već dugo podržava preduzete napore na polju savladavanja prošlosti na Kosovu na objektivan način".

Predstavnici političkih partija jedinstveni su u oceni da ne treba zatražiti od Kosova hitno izvinjenje, kako se ne bi dalje podigle tenzije. Za Iva Perena izjava Tačija bila je namenjena samo za unutrašnju upotrebu, jer je time želeo da pokaže da "zemlju vodi jak čovek, iako kvalitet života nije povećan od nezavisnosti".

Švajcarski političari su jedinstveni i u stavu da se radi o izveštaju Saveta Evrope, a ne švajcarske Skupštine, pa je na tom telu da odluči šta će dalje činiti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TAČI RAZLJUTIO ŠVAJCARCE

Izvor: Kurir, 03.Jan.2011

BERN - Kosovski premijer Hašim Tači razljutio je Švajcarce uvredljivim poređenjem izvestioca Saveta Evrope za Kosovo Dika Martija sa Jozefom Gebelsom i njegov izveštaj s nacističkom propagandom...Prema pisanju švajcarskog dnevnika "Maten" (Le Matin), ovo poređenje je za švajcarske političare...

Nastavak na Kurir...

Tači će „preživeti” kao premijer

Izvor: Politika, 03.Jan.2011

Posle Martijevog izveštaja zapadni Evropljani bi konačno mogli da se suprotstave američkoj tvrdoj liniji prema Srbima ..Kako protiče vreme od obelodanjivanja izveštaja Dika Martija saznajemo da je sve više međunarodnih aktera bilo upoznato s nedelima koja optužuju Hašima Tačija. Bivši američki...

Nastavak na Politika...

Tači razljutio Švajcarce zbog poređenja Martija sa Gebelsom

Izvor: Glas javnosti, 04.Jan.2011, 07:11

BERN - Kosovski premijer Hašim Tači razljutio je Švajcarce uvredljivim poređenjem izvestioca Saveta Evrope za Kosovo Dika Martija sa Jozefom Gebelsom i njegov izveštaj s nacističkom propagandom...Prema pisanju švajcarskog dnevnika "Maten" (Le Matin), ovo poređenje je za švajcarske političare...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.