Tači potvrdio dolazak u Beograd

Izvor: B92, 16.Apr.2015, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tači potvrdio dolazak u Beograd"

Hašim Tači je potvrdio dolazak u Beograd na konferenciju o evropskim integracijama zapadnog Balkana, ističe organizator - Omladinski odbor za obrazovanje.

Ta nevladina organizacija, uz podršku Britanske ambasade u Beogradu, od 23. do 25. aprila organizuje konferenciju "Evropske integracije zapadnog Balkana:zajedno možemo bolje", na kojoj će dvadeset govornika diskutovati o evropskim integracijama zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u regionu.

Kako se navodi u saopštenju, svoje učešće su za sada, osim Tačija, potvrdili i njegov zamenik Petrit Seljimi, državna sekretarka za evropske integracije Makedonije Ana Blažeska, zamenica direktorke Direktorata za evropske integracije BiH Darija Ramljak, ministar-savetnik iz BiH Šerif Mujkanović, ambasadorka Makedonije u Srbiji Vera Jovanovska Tipko i britanski ambasador Denis Kif.

Podsećamo, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je poternica za Hašimom Tačijem u Srbiji na snazi tako da on može da bude uhapšen ako dođe u Beograd, što je potvrdio i ministar policije Nebojša Stefanović, koji je naveo da će Tači biti priveden ukoliko dođe u Beograd.

Međutim, kako ističe Rojters, hapšenje ministra spoljnih poslova Hašima Tačija u slučaju da dođe u Beograd bilo bi diplomatski incident koji bi naljutilo EU pa je tako malo verovatno da će on zaista biti uhapšen.

Osim toga, Tačijev savetnik Ardijan Arifaj je izjavio da je šef kosovske diplomatije "glavni lider u regionu koji promoviše mir i saradnju između naroda i država".

Učešće su potvrdili i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt, oficir za vezu sa Kosovom Valdet Sadiku, poslanici Borislav Stefanović i Dejan Radenković, kao i predstavnici organizacija civilnog društva Milan Antonijević, Sonja Biserko, Dušan Janjić.

Omladinski odbor za obrazovanje navodi da su poziv da govore na konferenciji dobila četiri ministra spoljnih poslova iz Srbije, Makedonije, BiH i Kosova, predstavnici delegacija EU, ambasada i stručne javnosti.

Razgovaraće se o regionalnoj saradnji zemalja u regionu u procesu evropskih integracija, o tome da li je odnos Beograda i Prištine izazov ili mogućnost za napredak, o deset godina makedonske kandidature za članstvo u EU, kao i o tome da li je BiH spremna da nastavi put ka Evropi.

Konferencija je, kako se navodi, završetak trogodišnjeg programa Omladinskih ambasadora pomirenja, tokom kojeg je šest generacija učesnika i učesnica iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova dobilo priliku da diskutuje na teme suočavanja s prošlošću i prevazilaženja konflikta, s posebnim osvrtom na evropske integracije.

Ideja programa je da podstakne multiperspektivni pristup diskusijama o temama koje su od suštinske važnosti za sve zemlje zapadnog Balkana.

"Smatramo da je razmena iskustava među mladim ljudima poreklom iz regiona, od kojih se svaka nalazi u različitoj fazi tranzicije, od koristi za rađanje novih ideja i prevazilaženje sukoba iz prošlosti i verujemo da jedino na ovaj način moguće doći do mirnog rešavanja sukoba i zajedničkog evropskog napretka", navodi ta organizacija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tači potvrdio dolazak u Beograd 23. aprila

Izvor: Radio 021, 16.Apr.2015

Hašim Tači je potvrdio dolazak u Beograd na konferenciju o evropskim integracijama zapadnog Balkana, ističe organizator - Omladinski odbor za obrazovanje...Ta nevladina organizacija, uz podršku Britanske ambasade u Beogradu, od 23. do 25. aprila organizuje konferenciju "Evropske integracije zapadnog...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.