Tači potpisao tri zakona o transformaciji KBS

Izvor: RTS, 28.Dec.2018, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači potpisao tri zakona o transformaciji KBS

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, potpisao je tri nacrta zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u takozvanu vojsku Kosova.
Potpisivanju je, prenosi prištinska Gazeta ekpres, prisustvovao general tzv. kosovske vojske, Rrahman Rama.

Ova tri nacrta zakona nedavno su usvojena u kosovskom parlamentu.
Prvi put nakon dugo vremena je ta odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u parlamentu doneta jednoglasno, glasovima pozicije i opozicije.
Beograd je, međutim, upozorio da je reč o protivpravnoj odluci koja je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, pa i sa kosovskim ustavom.
Reč je o Zakonu o Ministarstvu odbrane, o Kosovskim bezbednosnim snagama i o službi bezbednosnih snaga, koji su u Skupštini usvojeni 14. decembra.
Nakon što je potpisao zakone u svom kabinetu u prisustvu pripadnika ovih snaga, Tači je rekao da se danas ozvaničava vojska Kosova.
"Želim da kao predsednik Republike Kosova i Vrhovni komadant vojske Kosova, čestitam komadantu, svim vojnicima, oficirima, narodu Kosova i zahvaljujem se međunarodnoj podršci, SAD-u i svim saveznicima", istakao je Tači nakon potpisivanja zakona.
Haradinaj: Armija koja uliva nadu
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj poručio je da kosovska vojska nikada neće biti upotrebljena protiv svog naroda, ni na severu, ni na jugu Kosova, piše Zeri.
Dok su drugi koristili vojsku da bi nas uništili, mi imamo armiju koja uliva nadu, rekao je Ramuš Hardinaj.
"Drugi su koristili vojsku da bi nas ponizili, dok mi stvaramo armiju da bi sve ohrabrili da glavu drže visoko i budu ponosni zbog onoga ko su i šta predstavljaju", naveo je Haradinaj.
Tači o pravima Albanaca iz Preševske doline
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da podržava prava Albanaca iz Preševske doline i da smatra da će tokom narednih meseci biti ozvaničeno njihovo pravo da se priključe Kosovu, navode danas prištinski mediji.
Tači je rekao da će, u interesu mira i stabilnosti, raditi na postizanju "izbalansiranog" sporazuma sa Srbijom i da će problem nestalih osoba biti jedna od tema dijaloga sa Beogradom.
„Problem nestalih osoba će biti prva tema razgovora", istakao je Tači.
Uz konstataciju da kosovski pregovarački tim ima njegovu punu podršku i da je Priština spremna za dijalog, Tači je dodao:
"Delegacija ima legitimitet naroda i odgovornost koju su joj poverili predstavnici naroda".
Tači je rekao da se sledećeg meseca neće pridružiti pregovaračkom timu u Briselu.
"Pregovarački tim se složio da mogu da odem na skijanje na Brezovici dok su oni u Briselu 8. januara. Pružiću im podršku kada budu tražili razjašnjenje i savet i uvek ću im biti na raspolaganju", izjavio je Tači.
Odgovarajući na pitanje o specijalnom sudu za ratne zločine počinjene na Kosovu, Tači je rekao da svako ko dobije poziv te institucije treba da se odazove.
"Parlament je doneo odluku o tom sudu koju podržavam. Kosovo nema šta da krije. Crni oblak nad Kosovom treba ukloniti. Rat Oslobodilačke vojske Kosova je bio čist i pravedan. To je vreme kojim se moji saborci i ja najviše ponosimo, izjavio je Tači.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.