Izvor: Nezavisne Novine, 22.Dec.2016, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači "postao" kralj, Kosovo monarhija

PRIŠTINA - U pozivu koji je srpskim novinarima uputila Kancelarija za medije parlamenta Kosova, predsjednik KiM Hašim Tači proglašen je za kralja, prenose frankfurtske "Vesti".

"Kosovo je prije osam godina samoproglasilo nezavisnost nazivajući se republikom. Možda je bilo drugih ambicija, ali, bar za sada, nije poznato da je odlučilo da uvede monarhiju. Ipak, taj 'sitan detalj' ne sprječava Hašima Tačija da bude "njegovo visočanstvo", ističe dnevnik. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

Baš tako je predstavljen u pozivu koji je srpskim novinarima uputila Kancelarija za medije kosovskog parlamenta, u kom se navodi da će se "predsjednik Kosova, njegovo visočanstvo Hašim Tači obratiti poslanicima u Skupštini".

Ovaj "jezički incident" svakako je kršenje zakona i prava na ravnopavano korišćenje srpskog jezika, ali možda iza toga čuči i poneka novogodišnja želja i skrivena ambicija, ukazuje list.

Kao monarha sebe je prije dvije godine potpisala Atifete Jahjaga, koja se tada nalazila na istoj funkciji na kojoj je Tači danas.

"Njenim visočanstvom" je sebe oslovila pozivajući one koji koriste srpski jezik na novogodišnji prijem.

Ipak, Jahjaga će ostati upamćena po drugom "jezičkom incidentu", kada je dvije godine zaredom katoličkim i pravoslavnim vjernicima umjesto Božića čestitala Vaskrs, podsjećaju "Vesti".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.