Tači ne odustaje od premijerskog mesta

Izvor: Akter, 06.Sep.2014, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači ne odustaje od premijerskog mesta

Odlazeći kosovski premijer Hašim Tači rekao je da se politička kriza može prevazići samo ako kandidat njegove Demokratske partije Kosova dobije mesto predsednika skupstine

Tači je dodao i da neće odustati od premijerskog mesta, jer ga na to obavezuju glasovi građana, dok koalicija DSK-ABK-IK poručuje da mesto predsednika parlamenta treba njoj da pripadne.

Tači je u intervjuu za "Epoka e Re" rekao i da buduća vlada treba da okupi što više stranaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << dodavši da Kosovo u ovom momentu ima potrebe za ujedinjenjem, a ne podelama i podstrekavanje ega politickih lidera.

On je najavio i da će kosovska predsednica posle 12. septembra predložiti kandidata za premijera i da će zatim uslediti formiranje vlade, dodajući da Kosovo čekaju hitni prioriteti kao što su privreda, dialog sa susedima, okončanje formiranja oružanih snaga, formiranje specijalnog suda i jos mnogo toga što zahteva širok društveni i politički konsenzus.

Upitan da li bi prihvatio da koalicioni Blok da kandidata za premijera ako ne bude imao glasove, Tači je izrazio uverenje da će imati dovoljno glasova već u prvom pokusaju.

Govoreci hapšenjima osumnjičenih za ekstremizam Tači smatra da taj fenomen nije kosovski proizvod, već da je mnogo više pod uticajem stranih sumnjivih organizacija ili fundamentalističke propagande preko socijalnih mreza i tehnologije komunikacije.

S druge strane lideri koalicije DSK-ABK-IK su odlučni da do kraja realizuju svoj zajednički projekat.

Lider DSK i lider koalicije DSK-ABK-IK Isa Mustafa je rekao da DSK-ABK-IK zajedno sa ostalim partnerima ima većinu u skupstini i da imaju pravo da biraju predsednika skupštine. "Imamo vecinu poslanika u skupstinu Kosova. Oni ce odluciti. Ustavni sud ne moze da tera poslanike da glasaju po ukusu ustavnog suda ili DPK. Mi smo u jednom projektu gde smo zajedno i imamo podrsku i ostalih politickih subjekata u skupstini", prenosi "Epoka e Re".

Kandidat za premijera koalicije DSK-ABK-IK Ramus Haradinaj je izjavio da ta koalcija ima podrsku srpske i ostalih nesrpskih i nealbanskih zajednica. On je ubeđen da će Isa Mustafa 12. septembra biti izabran za predsednika parlamenta.

Presednica Kosova Atifete Jahjaga je juče izjavila da do 12. septembra poslanici Kosova treba da nađu resenje za političku blokadu.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.