Tači i Sejdiu hoće na ustoličenje patrijarha!!

Izvor: S media, 21.Sep.2010, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači i Sejdiu hoće na ustoličenje patrijarha!!

Albanci prete da će srpskim političarima zabraniti da dođu na ustoličenje patrijarha Irineja 3. oktobra u Pećkoj patrijaršiji! Hašim Tači i Fatmir Sejdiu traže da na ustoličenju predstavljaju „državu Kosovo"!?!

Kosovski predsednik i premijer, Fatmir Sejdiu i Hašim Tači, tražili su od Srpske pravoslavne crkve >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da prisustvuju svečanom ustoličenju patrijarha Irineja 3. oktobra u Pećkoj patrijaršiji! Crkva je odbila ovaj zahtev jer bi dolazak Tačija i Sejdiua značio da SPC priznaje nezavisno Kosovo, a vlast u Prištini je zapretila da će srpskim državnicima i svim političarima zabraniti ulaz na Kosovo 3. oktobra, otkriva P r e s s.

Sagovornik P r e s s a iz Odbora za ustoličenje patrijarha kaže da je zahtev da prištinska delegacija prisustvuje ustoličenju patrijarha Irineja u Pećkoj patrijaršiji stigao „usmeno i preko posrednika".

Pozivnica za Tadića i Vladu

- Na ovu ponudu odgovoreno je da zvaničnicima u Prištini pozivnice sigurno neće biti poslate. To je načelan stav SPC, jer je jasno da Albanci hoće da prisustvuju ustoličenju patrijarha Irineja samo da bi dobili potvrdu da je SPC priznala vlast u Prištini i nezavisnost Kosova - kaže sagovornik P r e s s a.

Fakti

- Patrijarh Irinej (Miroslav Gavrilović) zamonašio se 1959. u manastiru Rakovica

- Vladika niški postao je 22. januara 1975. godine

- Za patrijarha je izabran 22. januara ove godine, dva dana kasnije ustoličen je u beogradskoj Sabornoj crkvi

On dodaje da su od svih srpskih zvaničnika pozivnice za ustoličenje patrijarha poslate predsedniku Srbije Borisu Tadiću i Vladi Srbije, koja tek treba da odredi delegaciju ministara koja ide 3. oktobra u Pećku patrijaršiju.

- Međutim, posle negativnog odgovora SPC na zahtev Sejdiua i Tačija, moguće je da Priština zabrani srpskoj delegaciji ulazak na Kosovo 3. oktobra kako bi ih sprečila da dođu u Pećku patrijaršiju. Ali, još ništa nije gotovo, znaju Albanci da im ne ide u prilog da na tom pitanju pokazuju silu - ističe izvor Preša.

Da se Priština priprema da zabrani ulazak srpskim državnicima na Kosovo kako ne bi došli na ustoličenje patrijarha Irineja potvrđeno je agenciji Beta u vladi Kosova.

- Predstavnicima institucija Srbije biće dozvoljen dolazak na ustoličenje patrijarha jedino ako na manifestaciju budu pozvani i predstavnici institucija Kosova! Ta odluka je doneta jer je reč o manifestaciji verske, a ne političke prirode - rečeno je u vladi Kosova.

Dodaje se da će „institucije Kosova omogućiti ulazak na Kosovo svim građanima Srbije koji se odluče da samostalno ili organizovano dođu u Pećku patrijaršiju", dok će za političare važiti drugačija pravila.

- Predstavnicima stranaka biće omogućeno da uđu na Kosovo jedino ako poštuju procedure koje važe i u drugim prilikama tokom zvaničnih poseta. Oni moraju da dostave prijavu dolaska kancelariji EU u Beogradu, koja obaveštava kancelariju Visokog predstavnika EU na Kosovu. Ta kancelarija zahtev prosleđuje institucijama Kosova, koje donose konačnu odluku o zahtevu - navodi izvor iz Prištine, i dodaje da će političare na Kosovu „obezbeđivati pripadnici policije Kosova, dok će svako od njih moći da ima najviše dva naoružana telohranitelja".



Sveštenici vođe puta


Srpska pravoslavna crkva pozvala je sve vernike koji žele da prisustvuju svečanom ustoličenju patrijarha srpskog Irineja u Pećkoj patrijaršiji da to ne čine privatnim prevozom, nego da se jave svojim parohijskim sveštenicima, koji su već dobili potrebna uputstva za organizaciju odlaska u Peć. SPC je saopštila i da će odlazak na patrijarhovo svečano ustoličenje biti moguće samo autobusima i pod uslovom da u svakom autobusu sveštenik bude vođa puta.

B. Bojić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.