Izvor: Blic, 03.Feb.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Vreme je da Srbija zamoli narod Kosova za izvinjenje

Predsednik Vlade Kosova Hašim Tači ocenio je u intervjuu za današnji "Frankfurter rundšau" da je "došlo vreme da Srbija zamoli narod Kosova za izvinjenje" i dodao da "na Kosovu Srbija znači isto što i genocid".

Navodeći da je "budućnost Mitrovice zapravo budućnost Kosova", Tači je rekao da je "teritorijalni integritet Kosova nepovrediv".

"Beograd mora da nauči da za Srbiju nema evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << perspektive ako pod znak pitanja stavlja suverenitet jedne druge države", rekao je predsednik Vlade Kosova.

Na opasku da o Mitrovici govori kao što Beograd govori o Kosovu, Tači je naveo da "Kosovo nije nikada bilo vlasništvo Srbije", već da ga je "držala silom, okupirala, i na njemu počinila genocid". Rekao je i da će kosovske vlasti "veoma skoro" početi da kontrolišu i severnu granicu Kosova dodajući da je "misija Euleksa već tamo" i da "treba samo još i da počne svoj mandat".



Tači ignoriše Zanijera

Kosovski premijer Hašim Tači nije odgovorio na poziv šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera za sastanak na kojem bi Tači bio informisan o susretu Zanijera sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem, piše dnevnik "Koha Ditore".

Na tom sastanku bi trebalo da se razgovara o novim modalitetima za eventualne razgovore Prištine i Beograda o šest tačaka iz plana generalnog sekretara UN Ban Ki-muna.

Zvaničnici administracije UN na Kosovu su izjavili da su dostavili kabinetu premijera zvaničan poziv za taj susret, ali da do ponedeljka popodne nisu dobili nikakv odgovor.

Zanijer je tražio susret sa Tačijem da bi ga informisao o susretu koji je imao u Njujorku sa Jeremićem, "ali nismo dobili nikakav odgovor", rekao je prištinskom listu portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko.

Portparol kosovske vlade Memlji Krasnići je potvrdio da je poziv primljen, navodeći da će održavanje susreta zavisiti od "agende premijera koja je mnogo opterećena".

"Koha Ditore" piše da poziv za sastanak nije upućen kosovskom predsedniku Fatmiru Sejdijuu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tači ignoriše Zanijera

Izvor: Mondo, 03.Feb.2009

Kosovski premijer ignoriše poziv na sastanak na kome bi šef UNMIK-a trebalo da ga informiše o svojim razgovorima sa Vukom Jeremićem.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.