Tači: Vladu formiram sa Srbima

Izvor: Vesti-online.com, 13.Dec.2010, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Vladu formiram sa Srbima

Hašim Tači i njegova Demokratska partija Kosova uveliko slave pobedu na izborima i najavljuju da će novu vladu formirati sa još jednom albanskom, ali i strankama nealbanskih zajednica.

Kad je reč o Srbima na Kosovu, pojedini njihovi politički predstavnici očekuju da bi pregovori Beograda i Prištine mogli da otpočnu ubrzo, analitičari ocenjuju da će od Srba zavisiti ko će biti novi kosovski premijer, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << a oni koji su bili protiv izbora smatraju da je bojkot uspeo.

Svetski mediji, međutim, ocenjuju da bi parlamentarni izbori na Kosovu mogli da odlože početak pregovora između Beograda i Prištine, pošto nijedna partija nije uspela da obezbedi dovoljnu većinu glasova.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović veruje da ne treba očekivati drastičan zaokret u politici i ponašanju nove vlasti u Prištini.

Ivanović je rekao da se nada da će pregovori o Kosovu krenuti što je pre moguće, možda i pre formiranja Vlade Kosova. ali da pregovori sa ozbiljnijim temama mogu uslediti nakon formiranja vladajuće koalicije u Prištini i izbora kosovskog premijera.

Član rukovodstva Tačijeve stranke Vlora Čitaku najavila je da će DPK buduću vladu formirati sa jednom manjom strankom i sa strankama nealbanskih zajednica.

Predstavnici Demokratskog saveza Kosova odbijaju da priznaju poraz, optužuju Tačijeve za izbornu krađu i ističu da ne žure sa procenama ishoda izbora.

Generalni sekretar te stranke Ismet Bećiri ponovio je da je u Srbici i Glogovcu "došlo do prevare" i istakao da DSK ni po koju cenu neće u koaliciju sa Tačijevima: "Mi ne pravimo koaliciju sa onima koji su manipulisali glasovima. Ne u koaliciju sa DPK."

Analitičar sa Kosova Nedzmedin Spahiu ocenio je da će u svakom slučaju Srbi imati ključnu ulogu prilikom formiranja nove vlade u Prištini i da će od njih zavisti izbor novog kosovskog premijera.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović smatra da je bojkot kosovskih izbora na severu Kosova pokazao opredeljenje i želju Srba na severu Kosova da ostanu u ustavno-pravnom poretku Srbije.

"Međutim i ova izlaznost ne daje legitimitet ovim kosovskim institucijama jer u ukupnom broju, ako se računaju i dve trećine prognanih, sve ovo ne može da bude iznad 10 procenata. Zato rezultat ovih i izbora i legitimitet ovih koji su učestvovali na izborima ne može biti valjan," rekao je Ivanović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.