Srbi dobrovoljno uklonili barikadu

Izvor: B92, 18.Jun.2014, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi dobrovoljno uklonili barikadu

Kosovska Mitrovica -- Srbi su sami odlučili da uklone barikadu na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, istakao je danas portparol Kfora pukovnik Andželo Morčela.

On je istakao, prenosi AP, da je ovoj odluci prethodilo više sastanaka predstavnika kosovskih Srba i komandanta Kfora generala Salvatorea Farine.

Građani su u ranim jutarnjim satima uklonili barikadu koja se nalazila na severnoj strani glavnog ibarskog mosta u Kosovoskoj Mitrovici. Barikada je uklonjena uz pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kamiona i teške mehanizacije, a akcija je trajala od jedan sat iza ponoći do ranih jutarnjih sati i protekla je bez incidenata.

Nije bilo dodatnog okupljanja građana, osim onih koje je buka probudila i koji su akciju pratili sa prozora obližnjih zgrada. Pripadnici italijanskog Kfora i kosovske policije mirno su posmatrali aklciju u neposrednoj blizini.

U akciju su bila ukljucena dva bagera i više teretnih kamiona, koji su zemlju, beton i pesak odložili u neposrednoj blizini mosta. Novinarske ekipe iz južnog dela Kosovske Mitrovice, takode su pratile uklanjanje barikade sa glavnog mosta.

Na glavnom Ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici oko 13 časova okupile su se dve velike grupe građana, i na srpskoj i na albanskoj strani grada.

Kako javlja izveštač agencije Beta, građani sa albanske strane grada kolima i biciklima prelaze most, slikaju se na severnoj strani

grada, dok okupljeni na srpskoj za sada mirno stoje i posmatraju šta se dešava.

Kod mosta dolaze i pojačane snage policije.

Zamenik komandanta Regionalne policije za sever Kosova Besim Hoti rekao je da je uklanjanje barikade rezultat dobre volje građana.

"Mi to poštujemo i učinićemo sve što je u našoj moći da ostane mirno i bezbedno okruženje. Građani su uklanjanje barikade zahtevali i ranije, kako bi se život olakšao", rekao je agenciji Beta Hoti.

On je dodao da će nadgledati situaciju, kako bi most bio korišćen za ono za šta je namenjen, "a to je sloboda kretanja".

"Zajedno sa građanima radićemo na sprečavanju incidenata, a pripadnici Regionalne policije se nalaze sa obe strane mosta", naveo je Hoti.

Par kontejnera koji su se nalazili ispred barikade koja se nalazi na severnoj strani ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici uklonjeni su prethodno u utorak popodne.

Jutros je saobraćaj preko glavnog ibarskog mosta nakon skoro tri godine ponovo normalizovan i mogu se videti automobili koji najčešće iz južnog prelaze u severni deo grada i obrnuto.

Na mostu su stacionirani pripadnici italijanskog Kfora i jedna patrola Kosovske policije.

Barikada koja se do jutros nalazila na severnoj strani mosta na Ibru jedna je od najvecih koja je podignuta u ovom delu Kosova tokom 2011. godine, kada su se Srbi postavljanjem barikada i blokadom puteva usprotivili prisustvu kosovskih institucija na severu Kosova.

Nakon uklanjanja ove barikade ostala je još jedna manja na putu od Bošnjacke mahale prema centru severne Mitrovice.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi uklonili barikadu na ibarskom mostu u K. Mitrovici

Izvor: Blic, 18.Jun.2014

Građani su noćas u ranim jutarnjim satima uklonili barikadu koja se nalazila na severnoj strani glavnog ibarskog mosta u Kosovoskoj Mitrovici...Građani su barikadu uklonikli uz pomoć kamiona i teške mehanizacije. Akcija je protekla bez incidenata i trajala je gotovo tri sata...Nije bilo dodatnog...

Nastavak na Blic...

Saobraćaj uspostavljen preko mosta

Izvor: Akter, 18.Jun.2014

Građani su noćas u ranim jutarnjim satima uklonili barikadu koja se nalazila na severnoj strani glavnog ibarskog mosta u Kosovoskoj Mitrovici

Nastavak na Akter...

Uklonjena barikada na mostu u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Studio B, 18.Jun.2014

Građani su u ranim jutarnjim satima uklonili barikadu koja se nalazila na severnoj strani glavnog ibarskog mosta u Kosovoskoj Mitrovici. ..Barikada je uklonjena uz pomoc kamiona i teške mehanizacije, a akcija je trajala od jedan sat iza ponoći do ranih jutarnjih sati i protekla je bez incidenata...Nije...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.