Tači: Priština neće pregovore

Izvor: B92, 01.Jul.2010, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Priština neće pregovore

Beograd -- Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da, bez obzira na savetodavno mišljenje MSP-a, Priština neće pristati na nove razgovore o statusu Kosova sa Beogradom.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije poručuju da će posle odluke suda nova realnost nametnuti neophodnost pregovora o održivom rešenju za tu pokrajinu.

"Ni u kakvim okolnostima se to nikada neće dogoditi. Mi smo završili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skoro tri godine pregovaranja sa Beogradom. Kosovo je nezavisna i suverena država i nema povratka nazad", izjavio je Tači u intervjuu NIN-u.

Prema njegovim rečima, Priština i Beograd posle presude Međunarodnog suda pravde mogu razgovarati o tehničkim pitanjima, kao što su kontrola granica, potraga za nestalima, energetska saradnja, povratak arihiva i arheoloških artefakata, ali ne i otpočeti pregovore koji bi na bilo koji način mogli da vrate istoriju unazad.

"Očekujem realnu presudu, očekujem presudu koja je u skladu sa realnošću na Kosovu, koja otvara perspektivu Kosova za integrisanje u strukture NATO i koja otvara mogućnost za diskusiju o praktičnim pitanjima sa Srbijom", rekao je Tači.

On je izrazio uverenje da će Srbija u jednom trenutku biti suočena sa izborom da li da prizna nezavisnost Kosova ili da odustane od integrisanja u EU.

"Mislim da će doći trenutak kada će EU reći Beogradu ili-ili, i Srbija može ostati i bez jednog i bez drugog", ocenio je Tači, i dodao da bi vlasti u Beogradu trebalo da prestanu da budu talac politike Slobodana Miloševića.

"Svako priznanje ima svoj značaj, ali bi priznanje Srbije imalo poseban značaj: zato što imamo gorku prošlost i treba da okončamo mračno poglavlje u odnosima između naše dve zemlje, i trebalo bi da se fokusiramo na integrisanje u NATO i EU", rekao je Tači, i dodao da su mu neki političari iz Beograda nagovestili da će u jednom trenutku takvo priznanje i uslediti.

Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Borko Stefanović je rekao da je izjava Tačija "glupost" i da takve poruke služe za unutrašnju upotrebu u samoj pokrajini.

"Tači ko zna sa kim je pričao. Beograd je veliki evropski grad, ovde ima ljudi raznih usmerenijih mišljenja, ali siguran sam da niko iz državnih struktura ne bi učinio nešto tako da pogazi ustav i prekrši zakon tako što čoveku koji je na poternici kaže 'mi ćemo vas da priznamo'", izjavio je Stefanović gostujući u "Kažiprstu" B92.

On je izrazio očekivanje da će savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde otvoriti "put za novu međunarodnu političku realnost koja će nas dovesti u situaciju novih pregovora, pre svega o statusu".

Stefanović je istakao da je Srbija spremna za svako rešenje koje je proizvod kompromisa, odnosno dogovora dve strane, i najavio da Srbija "ovoga puta neće postavljati granice dogovora".

Prema njegovim rečima, obe strane su u prošlosti ulazile u pregovore sa maksimalističkim zahtevima, međutim u novim pregovorima to ne bi trebalo da bude slučaj.

"Srbija je vrlo konstruktivna i želi da reši goruće pitanje koje će dugoročno rešiti stabilnost zapadnog Balkana, rešiti odnose između Srba i Albanaca u istorijskom smislu i dovesti nas u situaciju da možemo kao region normalno da se krećemo putem ka EU", rekao je Stefanović.

On je istakao da će biti učinjeno sve da se "dve linije EU i Kosovo ne preseku", odnosno da Srbija ne bude ucenjena izborom: EU ili Kosovo.

"Onog momenta kada bi bili zaista stavljeni institucionalno pred takvu ucenu, mi za sada čujemo samo pojedinačne glasove iz pojedinih država članica EU, onoga momenta kada bi to postalo oficijelno zvanično, tog momenta bi Srbija imala adekvatan odgovor. Naš cilj je da takvu situaciju, ako je moguće, potpuno otklonimo i da Srbija ima nesmetan evropski put", naglasio je Stefanović.

On je poručio i da nema govora o tome da Kosovo na bilo koji način može biti tretirano kao sused Srbije ili "markirano kao deo regionalne saradnje".

Praktična pitanja su, prema njegovim rečima, sastavni deo budućih pregovora Srbije o statusu Kosova, i ona su posledica rešavanja najkrupnijeg i ključnog pitanja od svih, a to je pitanje statusa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.